Projekt UNICEF: Z integrácie a inklúzie benefitujú všetci
16. január 2024

Ďalších 655 tisíc eur daroval Mestu Nitra Detský fond OSN (UNICEF). Peniaze boli odovzdané na základe Memoranda o porozumení, ktoré inštitúcie podpísali ešte v decembri 2022. Prvých 644 tisíc eur dostalo mesto už minulý rok. Realizácia projektu sa tak predĺži do konca novembra.

Primárne pôjde o realizáciu aktivít, ktoré súvisia s riešením krízovej situácie utečencov v Slovenskej republike. „Zrekonštruovať by sa mala bývalá budova Materskej školy Párovská 40 tak, aby bolo možné od septembra otvoriť novú triedu. Opravou prejde tiež budova (tzv. „domček“) v areáli ZŠ Krčméryho,“ informovala Lucia Szórád z Odboru projektového a strategického riadenia MsÚ v Nitre. Vzniknúť by v nej malo komunitné centrum pre mladých ľudí a obyvateľov z blízkeho okolia.

„Naplánovaná je aj grantová podpora pre projekty mladých ľudí, skupín aktívnych občanov a občianok a mimovládnych organizácií so zámerom posilnenia integrácie a zlepšenia vzájomnej spolupráce,“ dodala projektová manažérka.

Súčasťou projektu je pomoc s nákladmi na personálne pozície a vzdelávanie zamestnancov úradu aj ďalších relevantných aktérov. Čiastočne sa bude napríklad financovať personál podporných tímov na základných školách s viac ako 20 deťmi z Ukrajiny. Okrem toho sa tri materské školy a tri základné školy zúčastnia inkluzívneho vzdelávania v Škole inkluzionistov.

„Integrácia, inklúzia a financie na ňu vyčlenené sú prínosom pre všetkých. Je to zároveň preventívny prístup, aby ohrozené skupiny nepadli do chudoby a do znevýhodneného, škodlivého prostredia,“ uzavrela Lucia Szorád.

Okrem toho vďaka týmto aktivitám podporujeme a vzájomne prepájame slovenské a ukrajinské deti a tínedžerov v Nitre.

Informácie o projekte UNICEF budú predložené aj na vedomie mestskému zastupiteľstvu.

Jana Krajčovičová
foto: Roman Oravec


Najčítanejšie správy
Študenti predstavili vízie pre obnovu kasární na…
3. október 2024
Ladislav Maria Wagner vystaví svoje diela v…
3. október 2024
XIX. Nitrianska hudobná jeseň prinesie šesť…
3. október 2024
Tri kľúčové otázky pre ďalší rozvoj územia Nitry.…
3. október 2024