Výstava v priestoroch Synagógy Cestami ponad horizont
27. september 2019
Prírodniny z Izraela zakomponované do obrazov a objektov z dreva, fotografie z ciest po Slovensku a zo zahraničných pobytov...

Prírodniny z Izraela zakomponované do obrazov a objektov z dreva, fotografie z ciest po Slovensku a zo zahraničných pobytov, ale aj snímky zachytávajúce pamiatky zapísané do zoznamu UNESCO. 

 

V priestoroch nitrianskej Synagógy – koncertnej a výstavnej siene mesta Nitry sprístupnili výstavu pod názvom Cestami ponad horizont. Ponúka výtvarnú tvorbu Beáty Krasňanskej a fotografie Petra Chmelu. Umelecký vesmír Beáty Krasňanskej si v roku 2013 podmanili prírodné materiály, ktoré začala používať ako podklad pod umelecké diela. V spojitosti s izraelskými prírodninami našli svoje pevné miesto v obrazoch a ďalších umeleckých artefaktoch – väčšinou drevených. Spoločne tak vytvárajú jedinečnú umeleckú kompozíciu. V Nitre predstavuje artefakty z Izraela ako aj cyrilo-metodskú tématiku.

Druhým vystavujúcim umelcom je fotograf, básnik, filmový režisér a tvorca dokumentárnych a publicistických filmov  Peter Chmela. Na výstave v Nitre predstavuje svoje videnie sveta prostredníctvom originálnych fotografií z ciest po Slovensku i zo zahraničných pobytov, snímky špeciálne zachytávajúce pamiatky zapísané v zozname UNESCO, ktoré vyšli aj v knižnej podobe.

Vernisáž si nenechal ujsť primátor mesta Nitry Marek Hattas, ktorému obaja autori darovali svoje diela. Podobný darček si prevzal aj nitriansky biskup Viliam Judák a tiež Peter Schwarz – predseda ŽNO Nitra a dekan farnosti Hlohovec Jozef Schwarz. Ikony a fotografie si odniesol aj Jozef Dávidík – starosta obce Terchová, kde už tridsať rokov zachovávajú Cyrilo-metodské dni.

Výstavu Cestami ponad horizont si milovníci umenia môžu pozrieť v nitrianskej Synagóge do konca októbra.

 

Ľudmila Synaková

foto: Roman Oravec


Najčítanejšie správy
Pracovná doba na MsÚ v Nitre dňa 14.04.2022
14. apríl 2022
Ľuďom z Ukrajiny pomôže grantový program
14. apríl 2022
Diskusie, kvízy, sokoliarstvo aj piknik v parku
14. apríl 2022
Kedy budú vyvážať odpad počas Veľkej noci?
7. apríl 2022