Primátor prijal piatich veľvyslancov. Chcú propagovať jogu aj rátať tureckých študentov
29. marec 2019
Primátor Marek Hattas rokoval s veľvyslancami z Turecka, Indie, Poľska, Indonézie a Francúzska

Výsledkom rokovaní je okrem iného to, že štáty budú môcť svoje zvyky, tradície, či gastronómiu  propagovať  v Nitre  na novom podujatí – Dni rôznych kultúr.

Na nitrianskych univerzitách zistia počty tureckých študentov

S veľvyslankyňu Turecka Hatice Asligül Ügdül navštívil pri príležitosti tureckého štátného sviatku Dňa padlých Vojenský cintorín v Mlynárciach, kde sa poklonili obetiam prvej svetovej vojny.
Na hroby tureckých vojakov položili zástupcovia Nitry a Turecka kytice kvetov.

Na rokovaní s veľvyslankyňou sa navrhla spolupráca v oblasti kultúry, usktutoční sa tiež zmapovanie počtu tureckých študentov na nitrianskych univerzitách.    

Indický veľvyslanec chce propagovať jogu

Veľvyslanec Indickej republiky Shri Vanlalhuma prišiel do Nitry v sprievode predstaviteľov Spoločnosti slovensko-indického priateľstva, Slovenskej siete proti chudobe, Európskej siete minimálneho príjmu a Inštitútu zamestnanosti v Bratislave.

Zaujímavým momentom rokovania bola ponuka ešte väčšej propagácie jogy v Nitre i možnosť organizovania besied a súťaží na základných školách – pri príležitosti 150. výročia od narodenia M. Ghandiho.  

Poľský veľvyslanec chce výstavu o pápežovi Jánovi Pavlovi II.

Primátor Hattas prijal aj veľvyslanca susedného Poľska. S Krzysztofom Strzałkom hovorili o  podporovaní inovatívnych projektov, ktoré posúvajú Nitru aj jej partnerské mesto Zielona Góra. Veľvyslanec požiadal nitrianskeho primátora o spoluprácu aj na výstave, ktorá pripomenie tri desaťročia od pádu komunizmu. Uskutoční sa v druhej polovici roka.

Spomínali tiež na návštevu pápeža Jána Pavla II. v Nitre, ktorú pripomína jeho socha na Nitrianskom hrade. Pápež, ktorý Nitru navštívil v roku 1995, je vo svete najznámejším Poliakom. Počas budúcoročných Cyrilo-metodských slávností si v Nitre pripomenieme sto rokov od jeho narodenia.

Slováci učia Indonézanov pestovať pšenicu

Veľvyslankyňa Indonézie Adiyatwidi Adiwoso pripomenula, že na Slovensku je veľký počet študentov z Indonézie, ktorá je štvrtou najludnatejšej krajinou sveta. Mala by preto záujem rozšíriť spoluprácu s oboma nitrianskymi univerzitami. Slovenskí experti už niekoľko rokov učia Indonézanov napríklad to, ako pestovať pšenicu v miestnych klimatických podmienkach.

Vedenie Nitry prejavil záujem šíriť povedomie o medzinárodných kultúrach a zvyšovať toleranciu voči iným národnostiam. Preto sa pripravuje nové podujatie Dni rôznych kultúr, na ktorom budú v lete prezentované rozmanité štáty, či už v rámci gastronómie, tanca alebo hudby.

Diskusia s francúzskym ambasádorom na rôzne témy

Primátor Marek Hattas prijatia veľvyslancov uzavrel stretnutím s veľvyslancom Francúzska Christopherom Léonzim. Krajina galského kohúta  je naklonená k spolupráci medzi slovenskými a európskymi mestami – a aj  preto ambasádor navrhol kooperáciu Nitry s niektorým francúzskym mestom.

Vinárstvo, cestovný ruch, archeológia, história, kultúra, divadlá či vzdelávanie sú oblasťami, ktoré by mohli prípadnú spoluprácu naštartovať.  Pomôcť by mohla aj stočlenná francúzska komunita, keďže  v Nitre podniká šesť firiem v automobilovom priemysle.

 

 (AJ, SY)

FOTO: Roman Oravec     


Najčítanejšie správy
Pracovná doba na MsÚ v Nitre dňa 14.04.2022
14. apríl 2022
Ľuďom z Ukrajiny pomôže grantový program
14. apríl 2022
Diskusie, kvízy, sokoliarstvo aj piknik v parku
14. apríl 2022
Kedy budú vyvážať odpad počas Veľkej noci?
7. apríl 2022