Ako triediť obaly z rýb?
12. september 2023

Slováci a Slovenky nepatria medzi najväčších konzumentov rýb na svete – ročne zjedia v priemere 5,9 kilogramu rýb na osobu namiesto odporúčaných 17 kilogramov. Ryby by však mali mať svoje pevné miesto v našich jedálničkoch a konzumovať by sme ich mali aspoň dvakrát do týždňa. Z výsledkov prieskumu Eurobarometer o spotrebiteľskom správaní vyplýva, že aspoň raz za mesiac konzumuje ryby a morské plody iba 45 % Slovákov a Sloveniek. 

Zo sladkovodných rýb sa u nás konzumuje hlavne kapor a pstruh, prípadne sivoň, sumec, šťuka alebo zubáč. Z morských prevláda losos, makrela, slede, tresky a tuniakové ryby.

ryby
Ryby sú zdrojom kvalitných bielkovín, cenných minerálnych látok, stopových prvkov a vitamínov. S vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín majú priaznivý účinok na srdcovo-cievny systém. 

Do akých obalov sa ryby balia?

Rôzne druhy výrobkov z rýb sa balia do rôznych druhov obalov. Najčastejšie sú ryby a výrobky z nich balené v obaloch, ktoré patria do zberných nádob na kov (či už sú to konzervy alebo hliníkové obaly). Rôzne rybie šaláty (ako napríklad treska v majonéze) sú balené v plastových obaloch. Do plastu, prípadne do papiera sa balia mrazené ryby a rybie výrobky. Medzi rybími produktmi nájdeme aj také, ktoré sú balené v skle.

Ako sa obaly z rýb triedia?

Obaly výrobkov z rýb sú teda vyrobené z rôznych materiálov a malo by nám záležať na tom, ako sa správne triedia a recyklujú. 

Ako informoval Odbor životného prostredia MsÚ v Nitre, v podmienkach nášho mesta papierové obaly patria do modrého kontajnera, sklenené do zeleného, a plasty aj kovy triedime do jedného, žltého kontajnera.

OZV ENVI – PAK, -jk-
foto: Freepik


Najčítanejšie správy
Eko ďalej: 17-tisíc eur na 10 verejnoprospešných…
10. júl 2024
Stretnutie v Bukurešti: Nitra zdieľa skúsenosti v…
3. júl 2024
Cintoríny a parky opäť otvorené po záplavách
2. júl 2024
Sezóna nanukov a zmrzliny je tu. Viete správne…
28. jún 2024