Slováci a Slovenky nepatria medzi najväčších konzumentov rýb na svete – ročne zjedia v priemere 5,9 kilogramu rýb na osobu namiesto odporúčaných 17 kilogramov. Ryby by však mali mať svoje pevné miesto v našich jedálničkoch a konzumovať by sme ich mali aspoň dvakrát do týždňa. Z výsledkov prieskumu Eurobarometer o spotrebiteľskom správaní vyplýva, že aspoň raz za mesiac konzumuje ryby a morské plody iba 45 % Slovákov a Sloveniek.
Zo sladkovodných rýb sa u nás konzumuje hlavne kapor a pstruh, prípadne sivoň, sumec, šťuka alebo zubáč. Z morských prevláda losos, makrela, slede, tresky a tuniakové ryby.

Do akých obalov sa ryby balia?
Rôzne druhy výrobkov z rýb sa balia do rôznych druhov obalov. Najčastejšie sú ryby a výrobky z nich balené v obaloch, ktoré patria do zberných nádob na kov (či už sú to konzervy alebo hliníkové obaly). Rôzne rybie šaláty (ako napríklad treska v majonéze) sú balené v plastových obaloch. Do plastu, prípadne do papiera sa balia mrazené ryby a rybie výrobky. Medzi rybími produktmi nájdeme aj také, ktoré sú balené v skle.
Ako sa obaly z rýb triedia?
Obaly výrobkov z rýb sú teda vyrobené z rôznych materiálov a malo by nám záležať na tom, ako sa správne triedia a recyklujú.
Ako informoval Odbor životného prostredia MsÚ v Nitre, v podmienkach nášho mesta papierové obaly patria do modrého kontajnera, sklenené do zeleného, a plasty aj kovy triedime do jedného, žltého kontajnera.
OZV ENVI – PAK, -jk-
foto: Freepik
Vytvorené: 12. 9. 2023