Deň Architektúry 2024: Objavte kafkovskú atmosféru mesta
26. september 2024

Od 27. septembra do 3. októbra sa Nitra opäť pripojí k medzinárodnému festivalu Deň Architektúry, ktorý prebieha v mestách po celom Slovensku a Českej republike. Tento ročník bude plný inšpiratívnych prehliadok, filmov, prednášok a workshopov venovaných nielen architektúre, ale aj procesom mestských premien.

Kafka v Nitre: Proces premeny

Témou tohto ročníka je „Proces premeny“, ktorý je zároveň oslavou 100. výročia úmrtia jedného z najvýznamnejších svetových spisovateľov, Franza Kafku. Deň Architektúry 2024 nám umožní nahliadnuť do sveta architektúry cez optiku Kafkovho diela, objavovať mestské zákutia s jedinečnou, až „kafkovskou“ atmosférou. Ak máte radi literatúru, mestskú históriu, architektúru či kultúrne dedičstvo, určite si nenechajte ujsť túto výnimočnú príležitosť.

Prehliadky a výstavy

Program je pestrý a začína už v piatok 27. septembra, prehliadkou Vily K – pamiatky, ktorá prešla kompletnou obnovou. Nasledovať bude premietanie filmu Pozor, padá SNG!, ktorý dokumentuje rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie. Ďalším lákadlom je prehliadka Mestského domu, kde sa pod vedením odborníkov dozviete o histórii a architektonickej hodnote tejto budovy.

Medzi realitou a naivitou s Janom Šépkom

Súčasťou podujatia bude aj prednáška svetoznámeho architekta Jana Šépku, ktorý predstaví svoje diela na tému „Medzi realitou a naivitou“. Prednáška prebehne v nedeľu 29. septembra.

Pre deti aj rodiny

Pre najmenších návštevníkov je pripravený workshop Schovávčka, kde deti od 4 do 18 rokov môžu spolu s rodičmi pátrať po „stratených domoch“ a objavovať zabudnuté príbehy miest a ľudí. Tento workshop je skvelou príležitosťou, ako zapojiť celú rodinu do objavovania architektúry zábavným a interaktívnym spôsobom.

Kultové paneláky a filmová nostalgia

Ďalším zaujímavým bodom programu bude filmová projekcia 27 pater: Utopie Alterlaa, ktorá skúma, či panelákové sídliská môžu poskytovať komfort domova. Film nám ukáže, že napriek všeobecným názorom môže aj panelák ako Alterlaa vo Viedni predstavovať príjemné miesto na život.

Záver festivalu

Deň Architektúry 2024 sľubuje byť nielen vzdelávacím, ale aj zážitkovým festivalom. S rozmanitým programom zahŕňajúcim prehliadky budov, filmové projekcie, workshopy a prednášky od významných architektov, je to ideálna príležitosť objavovať architektúru v súvislostiach a odhaľovať nové pohľady na premenu miest.

Nezabudnite si pozrieť kompletný program:

Lenka Mareková


Najčítanejšie správy
Mesiac úcty k starším: Program v Nitre
25. september 2024
Svetový deň cestovného ruchu
25. september 2024
Hľadajú sa mladí bedmintonisti
24. september 2024
Grantový program prispeje k podpore duševného…
24. september 2024