Na okresnom úrade zasadal krízový štáb k očakávaným výdatným zrážkam
12. september 2024

Stretnutia sa zúčastnili všetky kľúčové záchranné a riadiace zložky. „Najsilnejšie dažde nás čakajú pravdepodobne v piatok. Je dôležité, aby sme boli pripravení na možné riziká, aj preto sa tu dnes stretávame,“ uviedol primátor mesta Nitra Marek Hattas.

Zástupcovia Slovenského vodohospodárskeho podniku, odštepný závod Povodie dolného Váhu (SVP) sa na stretnutí vyjadrili, že viaceré menšie vodné toky sú suché a ich kapacita by mala byť postačujúca na zrážky rozložené do viacerých dní. Podobne je na tom kapacitne rieka Nitra, ktorá by mala byť na očakávané dažde pripravená. SVP však napriek tomu preventívne pristúpil k znižovaniu hladín niektorých nádrží.

Ako sa ďalej vyjadrili zástupcovia SVP, škody môžu skôr spôsobiť vnútorné vody, teda zrážky, ktoré spadnú napríklad na polia a role. SVP má na povodí dolného Váhu prichystaných 93-tisíc vriec, 1500 ton piesku a zamestnanci sú v pohotovostnom režime.

Posilnené služby má aj Západoslovenská vodárenská spoločnosť (ZsVS). Generálny riaditeľ spoločnosti Marek Illéš však upozornil, že pri výdatných zrážkach sa môže opakovať situácia z konca júna. Podľa vyjadrenia je kľúčová križovatka Štúrova a Štefánikova vyčistená, avšak hlavná havarijná situácia spôsobená júnovými prívalovými dažďami je stále v riešení.


Okresný úrad od piatka až do konca víkendu posilní linku 112. Pripravení na pohotovosť sú aj hasiči a armáda. Ako povedala pplk. Ľubomíra Švecová, vojaci majú k dispozícii devätnásť ľudí a ďalších tridsaťpäť v zálohe, pripravených pomôcť akonáhle príde rozkaz.

V permanencii bude od piatka do nedele aj Mestská polícia a zamestnanci Strediska mestských služieb (SMS). “Naše hliadky budú v uliciach, miesta, ako napríklad podjazdy, v prípade problému, budú priebežne uzatvárať,” uviedol náčelník mestskej polície Erik Duchoň.

SMS venuje zvýšenú pozornosť viacerým lokalitám, napríklad aj Kyneku, kde záplavy tento rok udreli už viackrát. Stredisko má pripravených 500 vriec a päť kubíkov piesku.

Henrich Varga
foto: Roman Oravec


Najčítanejšie správy
Bezplatný odvoz elektroodpadu opäť prichádza do…
16. september 2024
Radnica chystá už tretiu Primátorskú kvapku krvi…
13. september 2024
Odporúčania pri daždi, silných búrkach a záplavách
11. september 2024
So židovskou komunitou sme si pripomenuli obete…
11. september 2024