Staň sa hrdinom a zapoj sa do Týždňa dobrovoľníctva
15. máj 2024

Nitrianske centrum dobrovoľníctva v spolupráci s Platformou dobrovoľníckych centier a organizácií štartuje 16. ročník celoslovenskej kampane Týždeň dobrovoľníctva, ktorá prináša do Nitrianskeho kraja širokú ponuku dobrovoľníckych aktivít. Kampaň potrvá od 20. do 26. mája 2024.

„Dnes je nesmierne podstatné poukazovať na dôležitosť dobrovoľníctva a vzájomnej pomoci. Aj náš kraj čelí množstvu problémov, no my chceme prezentovať druhú stranu a odkázať ľuďom, že každý môže konať dobro. Začnime od seba, ukážme, že nám záleží a spoločne môžeme rozvíjať svoje okolie, zlepšovať vzťahy a pomáhať iným. Recipročne, táto činnosť môže v každom z nás vytvárať pocit vlastnej hodnoty a rešpektu. Aj preto je dobrovoľníctvo jedným zo základných pilierov spoločnosti,“ uvádza Petra Veľká Hadžová, PR manažérka Nitrianskeho centra dobrovoľníctva.

Takmer štyridsiatka aktivít

Záujemcovia si už teraz môžu vybrať z pestrej ponuky 38 aktivít, ktoré pripravilo 32 organizácií z Nitry, Hurbanova, Vrábel, Šurian, Nových Zámkov či z obcí ako Cabaj Čápor, Jarok, Horné Obdokovce, Hostie. Každá aktivita je limitovaná obmedzeným počtom dobrovoľníkov a dobrovoľníčok, pričom prihlasovanie je možné najneskôr do dvoch dní pred konaním dobrovoľníckej činnosti. Organizácie pripravili vonkajšie aktivity, ako napríklad údržba zelene Botanickej záhrady SPU v Nitre, pomoc s trávnikom či vyvýšenými záhonmi v KC Drážovce, výsadba a úprava komunitnej záhrady Alej na Prameni či pomoc pri zveľaďovaní areálov zariadení sociálnych služieb a škôl.

Radnica bude upratovať Amfiteáter

Mesto Nitra sa každoročne zapája do Týždňa dobrovoľníctva upratovaním nitrianskeho Amfiteátra. Minulý rok si počas dvoch dní vyhrnulo rukávy 30 zamestnancov radnice. Okrem toho sú k dispozícii aj rozmanité dobrovoľnícke možnosti, ako maľovanie včelínov Včelárskeho skanzenu, výroba sviečok pre Ukrajinu s Mareenou, voľnočasové aktivity pre prijímateľov soc. služieb, aktivity pre deti Útulku pre jednotlivca s deťmi. Do Týždňa dobrovoľníctva sa zapojili aj organizácie ako Úsmev ako dar, Slovenský červený kríž, Asociácia Divadelná Nitra či Centrum pre rodinu.

Kampaň prebieha na celom Slovensku

Týždeň dobrovoľníctva je celoslovenská kampaň Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií v spolupráci s dobrovoľníckymi centrami v Banskej Bystrici, Bratislave, Žiline, Nitre, Trenčíne, Trnave a Prešove. Celkovo sa do kampane po Slovensku prihlásilo 280 organizácií, ktoré pripravili viac ako 300 dobrovoľníckych príležitostí. Kampaň podporili aj známe osobnosti ako biatlonistka Ema Kapustová, športová strelkyňa Danka Barteková, herečka Anka Šišková, spisovateľ Daniel Hevier, herečka a speváčka Gizka Oňová, skupina Heľenine oči, Smola a Hrušky a aj majster sveta v hokeji Michal Handzuš.

(red)
foto: Nitrianske centrum dobrovoľníctva, archív mesta


Najčítanejšie správy
Vyjadrenie mesta k sporu ohľadom výstavby bytov…
25. júl 2024
Nitrianske hody a dožinky: Oslava tradícií a…
23. júl 2024
Aby ľudia ľuďom pomáhali: 18. ročník grantového…
23. júl 2024
Zábava pre celú rodinu na Klokočinskom jarmoku…
22. júl 2024