Pred sto rokmi sa narodil kardinál Ján Chryzostom Korec
22. január 2024

Dňa 22. januára 1924 sa v Bošanoch narodil muž, ktorý sa neskôr stal významnou postavou nielen slovenského duchovného života, ale aj mesta Nitra. Vďaka svojmu životnému príbehu zanechal kardinál Ján Chryzostom Korec, ktorého sté výročie narodenia si v týchto dňoch pripomíname, v dejinách Slovenska nezmazateľnú stopu.

Ján Chryzostom Korec vstúpil do kňazskej služby v roku 1950 a už o rok sa stal biskupom. Svoju činnosť vykonával tajne, neskôr sa o neho začala zaujímať štátna bezpečnosť. Roky 1960 až 1968 strávil vo väzení. Po prepustení pracoval až do roku 1984 na rôznych robotníckych pozíciách. Ani v tejto situácii však nezostal nečinný – jeho dni vypĺňal kontakt s mladými ľuďmi, apoštolát v rôznej forme, ale i bohatá literárna činnosť. V množstve asi šesťdesiatich jeho diel pomerne veľkého rozsahu má popredné miesto duchovná literatúra.

Po Nežnej revolúcii sa v roku 1990 stal rektorom bratislavského seminára a tiež nitrianskym sídelným biskupom. Nitriansku diecézu spravoval až do roku 2005. V roku 1991 ho pápež Ján Pavol II. menoval za kardinála.

Čestný občan Nitry

Život a kariéra Jána Chryzostoma Korca bola plná významných momentov, no jeho vzťah k Nitre bol vždy nesmierne hlboký.

V roku 1994, pri príležitosti jeho 70. narodenín, mu mesto Nitra udelilo čestné občianstvo za mimoriadnu osobnú statočnosť, neochvejnú obranu dôstojnosti človeka, slobody a identity slovenského národa, jeho kresťanských základov a tradícií.

Po páde komunizmu sa Ján Chryzostom Korec aktívne zapájal do procesu obnovy náboženského života na Slovensku. Podieľal sa na formovaní vzťahov medzi cirkvou a štátom a jeho práca mala hlboký dosah na formovanie modernej slovenskej spoločnosti. Jeho dedičstvo žije preto nielen v pamäti Nitranov, ale v srdciach všetkých, pre ktorých bol príkladom pevnosti viery.

Zomrel v roku 2015 vo veku 91 rokov.

Česť jeho pamiatke!

Jana Krajčovičová
foto: TASR, Biskupstvo Nitra


Najčítanejšie správy
Vyjadrenie mesta k sporu ohľadom výstavby bytov…
25. júl 2024
Nitrianske hody a dožinky: Oslava tradícií a…
23. júl 2024
Aby ľudia ľuďom pomáhali: 18. ročník grantového…
23. júl 2024
Zábava pre celú rodinu na Klokočinskom jarmoku…
22. júl 2024