Vianoce: Nazrite do vyzdobených domácností zamestnancov mesta
19. december 2022

Pracujú pre toto mesto, avšak mnohí nie sú odtiaľto. Do Nitry sa priženili či vydali, prípadne bývajú inde, vianočné sviatky sa preto u nich výrazne odlišujú. Poďte s nami nazrieť do domácností zamestnancov mesta, ktorí pre Nitru pracujú na rôznych pozíciách. Doslova sme pootvorili dvere na vianočne vyzdobených domovoch našich kolegov z radnice. Všetci deviati majú jednu vec spoločnú: aj pre nich sú Vianoce o rodine, o blízkosti, o pokoji a o oddychu, o stretávaní sa s tými, ktorých milujeme, ale na ktorých v bežnom zhone nemáme toľko času. Tak teda: Šťastné a veselé všetkým!

Kolegom sme položili tri otázky:

  1. Aké sú u vás Vianoce? Ako trávite vianočné dni a aké zvyky počas nich dodržiavate?
  2. Aký je najsilnejší zážitok spojený s Vianocami? Aké boli vaše najkrajšie Vianoce?
  3. A čo Vianoce v detstve, aké boli tie? Ako si na ne spomínate?

Vladimír Ballay, odbor projektového a strategického riadenia

1. Vianoce sú vždy o rodine a o priateľoch, také boli v detstve a také máme aj teraz. Celé sviatky „kočujeme“ po rodine, my pečieme sladké, rodina sa zase postará o jedlo. Nejaké špeciálne tradičné tradície nedodržiavame, avšak každý rok sa stretávame s priateľmi z detstva, ktorí sú roztrúsení mimo Nitry. Vždy 23. 12. sa u nás stretneme, vtedy sa aspoň raz za rok vidíme, hlavne v tejto hektickej dobe. Korona nám to posledné dva roky prekazila, ale tento rok je termín našťastie už pevne daný.

2. Najsilnejší zážitok bol v detstve, kedy som túžil po nových kopačkách, o ktorých som vedel, že ich nedostanem. No, ale Ježiško mi ich priniesol. Tento moment si pamätám dodnes.

3. Vianoce v detstve boli o prekvapeniach a nedočkavosti, keď som sa tešil, čo prinesie Ježiško. Tento pocit sa mi opäť vrátil po narodení detí, ich šťastné tváre pri rozbaľovaní darčekov sú na nezaplatenie. Taktiež rozdiel vidím v tom, že Vianoce som si niekedy užíval aj so snehom. V súčasnosti to asi v našich zemepisných šírkach nehrozí, čo je škoda.

Mária Haščíková, odbor miestnych daní a poplatkov

1. Vianoce sú pre mňa aj moju rodinu najkrajší sviatok v roku, na ktorý sa tešíme a pripravujeme už pár týždňov dopredu. Už v novembri začínam piecť oplátky a trubičky na stroji od mojej babky, ktorý pamätá ešte roky dávno minulé. Po 3 – až 4-hodinovej práci zistím, že na tanieri nie je ani jedna oplátka, pretože zvyšok rodiny ich priebežne zje. A toto sa opakuje ešte asi 2 – až 3 – krát do Vianoc. Aj keď sú deti už veľké, tradícia písania listu Ježiškovi u nás pretrváva. Začiatkom decembra vyložíme listy v obálke do okna a tesne pred Štedrým dňom tieto listy „záhadne“ zmiznú…

Samotný sviatočný deň začínam prípravou cesta na vianočnú bábovku, ktorú ma naučila robiť moja mamina. Táto dobrota plná kakaa, masla, hrozienok a cukru na našom stole nemôže chýbať. Celý deň sa nesie v znamení pohody pri pohári cinzana, počúvaní vianočných piesní a pri pozeraní klasických vianočných rozprávok. Popri tom varím kapustnicu, ktorá rozvonia celý dom. Večeru máme podobnú ako väčšina domácností, dodržiavame tradíciu ako hádzanie orechov do kútov, prekrojenie jabĺčka, šupinky z kapra pod tanierom a podobne. Manžel do našej rodiny priniesol zo severu Slovenska zvyk, že do modlitebnej knižky vloží peniaze a položí ju na stôl, aby sme mali po celý rok hojnosť.


2. Najkrajšie Vianoce pre mňa boli, keď sme sa v roku 2000 presťahovali do rodinného domu, dcéra mala päť mesiacov a prišli moji rodičia. Napriek tomu, že dom ešte nebol plne zariadený a na oknách chýbali závesy, stromček a vianočná výzdoba museli byť! Môj otec mal taký zvyk, že nevošiel do domu kým nám nepovedal vianočný vinš: „Vinšujem vám tieto slávne sviatky, Krista Pána narodenia, aby vám dal Pán Boh šťastia, zdravia a božského požehnania. Nie len na tento rok ale i na ďalšie roky! Tak vám Boh pomáhaj!“

3. Do 10 rokov som s rodičmi a so súrodencami bývala v horárni, najskôr v Pukanci, neskôr v Čajkove. Môj otec bol horár a chovali sme ovce a nutrie. Celé dni sme trávili v prírode a medzi zvieratami a podobne to bolo aj na Vianoce. Zvykom bolo, že na Štedrý deň sme sa najskôr museli postarať o zvieratá a až potom sme si mohli sadnúť k sviatočnému stolu.

Detstvo mojej generácie bolo o to krajšie, že sme mali takmer každý rok počas vianočných prázdnin sneh a mohli sme celé dni tráviť vonku, sánkovať sa, guľovať sa alebo korčuľovať.

Miroslav Šimala, Stredisko mestských služieb

1. U nás Vianoce trávime v kruhu rodiny, stretávame sa celá rodina. Od rána na Štedrý deň sa pripravujú tradičné jedlá a posielajú sa vianočné priania rodine, s ktorou sa cez Vianoce nestretneme. Pred štedrou večerou sa vždy pomodlíme, zaspomíname na blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Večerné menu je tradičné – šošovicová polievka, kapor a zemiakový šalát. Podobne ako posledné roky, aj tento rok budem tráviť vianočné sviatky aj pracovne, keďže vykonávam prácu dispečera zimnej údržby a aj počas sviatkov máme pracovnú pohotovosť na pracovisku, aby boli aj cez Vianoce zjazdné cesty a schodné chodníky a aby sa mohli obyvatelia bezpečne dostať za rodinou.

2. Pre mňa sú každé Vianoce, ktoré prežijem v zdraví a v kruhu svojej rodiny, najkrajšími Vianocami.


3. Vianoce v detstve som trávil bez počítačov, internetu a mobilov. Ešte ako dieťa som zažil, že na Vianoce bol sneh. Keďže som bol nebojácne dieťa, chodieval som sa s kamarátmi sánkovať z vrcholu Kalvárie.

Matúš Maruniak, odbor dopravy

1. Vianoce sú u nás sviatkom Božieho narodenia, kedy si spoločne uvedomujeme podstatu, čo je príčinou toho, prečo Vianoce vôbec existujú a kvôli čomu ich vlastne slávime. Je to príchod spásy na túto zem, niečo čo sa skutočne udialo a každý rok si to s radosťou pripomíname. Sviatky trávime spoločne v kruhu najbližšej rodiny. Prípravy na sviatky sú často v zhone, ale v závere sú vždy prežiarené nádherným sviatočným slávením polnočnej svätej omše, na ktorú sa každý člen z rodiny veľmi teší. Samozrejme, všetkému predchádza tradičná večera s hríbovou polievkou, kapustnicou, tvarohovými opekancami, ako aj opečenou rybou (kaprom / pstruhom). Na vianočnom stole určite nemôže chýbať prípitok, rôzne zákusky a tradičné starkine trubičky a oplátky, ktorých pečie na každé Vianoce niekoľko tisíc. Počas večere je vždy u nás prestreté jedno miesto navyše, a to najmä pre náhodných pocestných, ale zároveň predstavuje spomienku na zomrelých z rodiny, najmä starých otcov, ktorých fotky máme na stole. Pri tomto mieste máme vždy tradíciu, aby bol naliaty štamperlík. J Taktiež je dobrým zvykom krájať jabĺčko, lúskať oriešky, dostať od najstaršieho člena rodiny krížik s medom na čelo a mnohé iné. Samozrejmosťou je spoločná modlitba pred večerou, a taktiež po večeri. Po modlitbe sa všetci tešia na prekvapenia pod stromčekom a spolu trávime čas až do spomínanej polnočnej svätej omše. Po omši tradične, každý rok, chodíme spievať a vinšovať po rodine tento náš pekný vinš: „Vinšujem Vám tieto slávne sviatky Krista Pána narodenia, aby Vám dal Pán Boh zdravia, šťastia, hojnô Božskô požehnania, nielen na tento rok ale aj na mnoho rokov, aby ste sa mohli s Kristom Pánom v nebi radovať a túto anjelskú pieseň prespevovať „Sláva Bohu na výsosti a na zemi pokoj ľuďom dobrej vôle“, to ja Vám zo srdca vinšujem a prajem. Pochválený buď Ježiš Kristus.“

2. Nemám ani jeden zážitok, ktorý by presiahol iné, najsilnejší zážitok prežívam každý rok, keď si uvedomím, akých dobrých ľudí mám okolo seba.

3. Pri tejto otázke mi ako prvé napadlo slovo zasnežené. Mám veľmi rád, keď počas vianočných sviatkov u nás v Novej Bani a na Uhliskách sneží, mrzne a vŕzga sneh pod nohami, to mi najviac pripomína Vianoce v detstve. Okrem iného si spomínam, že boli určite skromnejšie a pokojnejšie ako sú v dnešných časoch.

Ivana Buranská odbor služieb úradu

1. Ak mám byť úprimná, mám radšej teplo, ako zimu. Ale Vianoce sú Vianoce, a práve cez toto obdobie mám rada, keď je krajina zasnežená, keď na prechádzkach vidíme krásne vianočne vyzdobené domy a svietiace vianočné stromčeky. Je to proste úžasná atmosféra, ktorú by som nevymenila za nič iné. Keď ešte žili moji a manželovi rodičia, vždy sme tieto dni trávili intenzívne spolu. Teraz sa snažím vianočnú atmosféru vytvárať pre nášho syna, nevestu, vnučku, sestru a jej syna, ktorí žijú v zahraničí, ja s manželom. A robíme to veľmi radi, pretože sú to nádherné a vzácne spoločné chvíle. Ja vždy pripravím vianočnú večeru, ktorá je klasická – kapustnica, ryba, majonézový šalát, a po večeri len sedíme, rozprávame sa o tom, čo sme v priebehu roka prežili, spomíname na tých najbližších, ktorí už medzi nami nie sú, a tak.


2. Jednoznačne najkrajšie Vianoce boli minulý rok, keď prvýkrát s nami bola naša vytúžená, jediná, neskutočná vnučka Anabel. Bol to úplne iný pocit. O to viac sa teším na tieto Vianoce, pretože to bude znovu po prvýkrát – bude s nami sedieť pri stole, bude si rozbaľovať darčeky, všetko sa bude točiť okolo nej. Teším sa.

3. Boli sme malá rodina, mám len jednu sestru, a navyše, tým, že som študovala mimo Nitry, a vrcholovo som športovala, bola som doma úplne minimálne. O to viac samozrejme bolo aj našim vzácne, že sme sa cez Vianoce mohli venovať jeden druhému. Moja mama bola z Moravy, takže vianočná večera bola trošku iná, ako varím teraz ja. A vždy som zažívala traumu, keď pred večerou otec išiel rozkrajovať jablko ako vianočný rituál, lebo som sa bála, aby tam bola tá správna hviezdička, aká má byť, lebo inak by to znamenalo nešťastie. Tento zvyk som do mojej rodiny odmietla preniesť, lebo som poverčivá.

Henrieta Laciková, odbor miestnych daní a poplatkov

1. Vianoce sú pre nás najkrajšie sviatky. Vtedy sa zíde celá rodina. Rodičia s nami sedia pri štedrovečernom stole spolu s mojimi dcérami a manželom. Na úvod môj manžel pár vetami zhodnotí uplynulý rok, komu sa čo podarilo, čo v tom roku dosiahol, čo ho ešte čaká… a vysloví želanie, aby sme sa takto o rok mohli v zdraví znova stretnúť pri štedrovečernom stole. Potom sa pomodlíme, najmladší člen rodiny (dcéra Alicka) prečíta úryvok a modlitbu o Vianociach, hlava rodiny rozhádže do kútov vlašské orechy, rozdelí jabĺčko a iné ovocie, dá každému oplátku, med, cesnak a čierne korenie, aby sme boli celý rok zdraví. Na štedrú večeru podávame dva druhy polievok – sladkú šošovicovú a kyslú hríbovú, vyprážanú rybu a zemiakový šalát.


2. Moje najkrajšie Vianoce boli, keď sa nám pred Vianocami narodila naša prvorodená dcéra Nelka. Malý batôžtek sme si položili pod stromček ako náš najväčší a najvzácnejší dar. Boli sme už rodina. To, že preplakala celú štedrú večeru tak, že sme večerali na striedačku a že mi manžel oblial červeným vínom môj ručne vyrobený vianočný obrus, je druhá vec… (smiech)

Samozrejme, keď sa nám narodila aj druhá dcéra, emócie sa opakovali.

3. Boli čarovné, mamina pripravovala štedrovečernú hostinu, my s bratom sme pozerali vianočné rozprávky a s ocinom stavali vianočný stromček. Áno, až na štedrý deň. Stromček sme vždy mali živý – borovicu, ktorá rozvoniavala byt. Mojou úlohou bolo poviazať salónky a povešať na to dlhé pichľavé ihličie. Tradície a zvyky štedrej večere sme si priniesli každý zo svojej rodiny, ale nakoľko s manželom pochádzame z rovnakej obce, máme tradície skoro rovnaké.

Terézia Zaujecová, Turistické informačné centrum

1. U nás sú Vianoce úplne tradičné. Je to obdobie, ktoré si doslova užívame. Už k prvej adventnej nedeli pečieme medovníčky – na ochutnávku, ktoré rozvoňajú dom a potom pred Vianocami znovu. Každoročne pripravujeme vlastný rodinný vianočný pozdrav s fotografiou. Téma je vianočná, ale vždy sa niečím viaže k našej rodine. Vždy má originálny tvar a dizajn. Keďže najmladšia dcéra sa narodila pred Vianocami, tak napríklad jeden rok bola na fotografii „Ježiškom“ v jasličkách. Raz chceli deti, aby bol pozdrav 3D, a tak sme vyrábali vyskakovacie okienka pri otváraní pohľadnice. Celý advent postupne vyzdobujeme dom a okolie čečinou a prírodnými ozdobami, pripravujeme svetielka. Tie sa zažnú až 24. 12. Moja mama pečie vianočné oplátky. Ja s deťmi každoročne pečieme aspoň 10 druhov rôznych koláčikov, ktoré si potom v rodine vymeníme, takže máme naozaj bohaté Vianoce.

2. Tesne pred Vianocami prinesieme domov z kostola betlehemské svetlo, ktoré potom udržiavame celé sviatky. Vianočný stromček zdobíme až 24. 12. dopoludnia. Každá ozdoba na stromčeku je originálna a má svoj príbeh. Počas tohto dňa sa snažíme postiť.


Samotné sviatky u nás začínajú na Štedrý večer o 17:00 spoločnou večerou. Najprv si pripomenieme, čo sa udialo na Vianoce, potom posvätíme jedlo a stôl. Večeru začíname tradičnými oplátkami s medom a orechmi. Neskôr príde na rad dubáková omáčka a ryba so zemiakovým šalátom. Keďže naše deti príliš rybu ani šalát neobľubujú, je to pre nich veľmi pôstny deň, ktorý sa dá vynahradiť iba darčekmi pod stromčekom. Tie si treba u nás ale zaslúžiť a tak spievame do nekonečna koledy v tradičnom aj modernom prevedení, ale hlavne že od srdca.

Keďže sme veľká rodina, tak neskôr prídu všetci k nám a hráme karty, spoločenské hry až do polnoci, kedy tradične ideme spolu na polnočnú svätú omšu.

3. Keď sme boli my deti, tak sme chodili celé sviatky von – len tak sa hrať v snehu… Dnes už je tu okolo Nitry sneh počas Vianoc vzácny a voľného času je čím ďalej menej, tak sa snažíme si spolu ako rodina nájsť čas na seba, pozrieť si spolu staré fotografie, videá, filmy a dobehnúť to, na čo si počas roku nevieme nájsť čas.

Miriam Glovňová, odbor školstva, kultúry a mládeže

1. Myslím, že tradično-netradičné. Prípravy začíname 1. adventnou nedeľou. Klasika… vianočná výzdoba, plnenie adventného kalendára, pečenie a zdobenie medovníkov. Adventný kalendár v sebe skrýva okrem malej sladkosti aj DOBROčinnosti – spoločné aktivity pre celú rodinu. Tento rok som do adventného kalendára naplánovala vianočnú únikovú hru. Súčasťou je aj Tour de vianočné mestečká na Slovensku, ale aj v susedných krajinách.


Vianoce trávime na striedačku v Nitre alebo v Žiline, respektíve na chalupe v Malej Čiernej. Nesmie chýbať turistika na Zobor alebo na Marekove sedlo. Na štedrú večeru pripravujeme 3 druhy polievok – kapustnicu číru a bielu plus vianočnú šošovicu. Pre klasikov kapor so šalátom. Tento rok ma čaká výzva – pripraviť vianočné menu pre vegetariánov. Určite nebude chýbať štedrák podľa receptu tetky sklepárky z Mojša. Okrem tradičných zvykov ako peniaze a šupiny z kapra pod obrus pre hojnosť, hádzanie orechov do kútov miestnosti pre zdravie, veštenie z jablka, vždy prichystám extra tanier navyše pre pocestného ako znak pohostinstva a dobrosrdečnosti. Deti chystajú pre Santu pod stromček mlieko a sušienku na posilnenie sa pred dlhou cestou späť za severný pól a malý darček – Christmas cracker. Aj náš stromček je tradično netradičný – už štvrtý rok máme homemade eko verziu z palíc ozdobených v tvare stromčeka.

2. Nemám konkrétny zážitok, ale veľmi magické boli tie prvé – prvé Vianoce s manželom, prvé Vianoce s dcérou Grétkou a synom Šimonkom, prvé Vianoce s havkáčmi Lunou, Sofiou a kocúrom Milkym, prvé Vianoce v novom byte. Minulý rok sme trávili prvý krát Vianoce v novom dome.


3. Som sídliskové decko, no väčšinu času sme trávili vonku. Každú zimu nám rodičia zaľadnili ihrisko za panelákom. Korčuľovali sme celé dni. Alebo sme sa chodili sánkovať na kukuričné pole. Štedrý deň bol v znamení rozprávok a čakania na zlaté prasa. S bratom sme natajňáša chodili „ochutnávať“ zemiakový šalát a koláče. Ako rodina hudobníka sme spievali obľúbené songy od Beatles a Rolling Stones prekladané koledami. Rehotali sme sa na historkách z detstva mojich rodičov a spomínali na blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. A okolo 10-tej večer sme obuli korčule a išli sa všetci korčuľovať spolu so susedmi.

Diana Dojčanová, odbor služieb úradu, organizačný referát

1. Vianoce v našej rodine sú založené na pokoji, radosti a očakávaní, aj keď im predchádza trošku zhon, asi ako vo väčšine rodín. Samozrejme, že máme zaužívané určité tradície ako sú pečenie perníčkov, vianočného pečiva, vyzdobovanie domu svetielkami (veľa), aby nás bolo vidieť až z vesmíru a Ježiško k nám trafil. Samozrejme darčeky a vianočnú večeru musia dostať aj domáci miláčikovia.


2. Najsilnejší zážitok v spojitosti s Vianocami je spojený samozrejme s prekvapením a neskutočne nefalšovanou radosťou mojich dcér. Niekoľkokrát sa podarilo, že to prekvapenie bolo až magické, keď manžel natiahol rybárske lanko po celom dome, aby už počas večere dal Ježiško zvončekom vedieť, že prichádza do domu. Tá úprimná radosť sa nedá opísať slovami.

3. Moje Vianoce v detstve boli veľmi podobné a taktiež čarovné. Pravdaže ako väčšina detí som vždy hľadala nejaké darčeky po dome a skúšala zistiť, čo všetko dostanem na Vianoce. Mala som spojenca, babku, ktorá mojím psím očkám občas neodolala a čo to prezradila. V dnešnej dobe sú darčeky trošku iné, ale radosť urobí čokoľvek od srdca a darované z lásky.

Spracovali: Tomáš Holúbek, Timea Galová, Mária Snopová, Roman Oravec


Najčítanejšie správy
Vyjadrenie mesta k sporu ohľadom výstavby bytov…
25. júl 2024
Nitrianske hody a dožinky: Oslava tradícií a…
23. júl 2024
Aby ľudia ľuďom pomáhali: 18. ročník grantového…
23. júl 2024
Zábava pre celú rodinu na Klokočinskom jarmoku…
22. júl 2024