Darček od súkromnej firmy: Nitra dostala 25 stromov
15. december 2021
Sakury sa po dohode s mestom vysadili na Klokočine, v úseku medzi Hviezdoslavovou a Baničovou

Sakury sa po dohode s mestom vysadili na Klokočine, v úseku medzi Hviezdoslavovou a Baničovou.

 

Za každý rok jeden strom. Spoločnosť SE Bordnetze – Slovakia s. r. o. pôsobí v Nitre už 25 rokov. Pri príležitosti osláv svojej štvrťstoročnice sa firma rozhodla, že mestu Nitra daruje 25 sakúr.

„Bol to u nás taký spontánny nápad, chceli sme pri príležitosti významného výročia našej firmy v Nitre spraviť dobrý skutok. Naša spoločnosť pôsobí celých 25 rokov v tomto meste, platí tu dane, ale myslím, že je dôležité, aby aj firmy prispievali k rozvoju mesta, aby sa v ňom každý cítil lepšie. Stromy skrášlia prostredie na mnoho rokov, nie je to krátkodobá záležitosť. Rovnako ako podnikanie by nemalo byť len o rýchlom profite bez ohľadu na okolie,“ povedal Ivan Varga, vedúci závodu.

Umiestnenie sakúr konzultovali s Odborom životného prostredia Mestského úradu v Nitre. Do výberu lokality na Klokočine vstupovalo viacero faktorov – vzhľadom na vysoký počet stromov sa hľadal súvislý pozemok vo vlastníctve mesta, na ktorom nie je problém s inžinierskymi sieťami. Rovnako sa vyberala lokalita, kde sa stromy hodia a kde chcelo mesto doplniť verejnú zeleň.

Prečo práve sakury? „Sme japonská firma, takže výber stromov bol symbolický. Navyše sme nadviazali na výsadbu sakúr v Nitre, ktorú pred časom podporilo japonské veľvyslanectvo,“ vysvetlil Ivan Varga.

Na výsadbu 25 stromov druhu Prunus serrulata kanzan si spoločnosť SE Bordnetze – Slovakia s. r. o. vybrala odborníkov z firmy Greenery s. r. o. Mladé stromčeky majú obvod kmeňa od 12 do 14 centimetrov. Keď podrastú, vytvoria na Klokočine čarovnú alej, ktorá skrášli najväčšie nitrianske sídlisko.

„Za mesto a špeciálne za mestskú časť Klokočina môžem povedať, že sme veľmi uvítali iniciatívu súkromnej firmy takto skrášliť prostredie sídliska. Je to prístup v podnikaní, aký môže byť príkladom aj pre iných,“ povedal poslanec Tomáš Jursa počas symbolického sadenia jedného zo stromov.

 

Tomáš Holúbek

foto: Roman Oravec


Najčítanejšie správy
Pracovná doba na MsÚ v Nitre dňa 14.04.2022
14. apríl 2022
Ľuďom z Ukrajiny pomôže grantový program
14. apríl 2022
Diskusie, kvízy, sokoliarstvo aj piknik v parku
14. apríl 2022
Kedy budú vyvážať odpad počas Veľkej noci?
7. apríl 2022