V Nitre stavajú štyri cyklogaráže
12. máj 2021
Budú pri internátoch aj štadiónoch. Garáže pre bicykle dokončia do 18. mája

Budú pri internátoch aj štadiónoch. Garáže pre bicykle dokončia do 18. mája.

 

V Nitre sa začalo s výstavbou cyklogaráží, ktorými mesto zvýši komfort pre všetkých nadšencov cyklistiky. Budú štyri a do jednej sa zmestí tridsať bicyklov.

PO CENTRE NITRY SA BICYKLOM BUDETE POHYBOVAŤ RÝCHLEJŠIE

Cyklogaráže predstavujú jeden zo spôsobov, akým chce samospráva ešte výraznejšie motivovať ľudí na prechod z áut na nemotorizované formy dopravy po Nitre.

O pozitívach cyklodopravy v porovnaní s individuálnou automobilovou dopravou nikto nepochybuje: používanie bicyklov zlepšuje kvalitu ovzdušia, eliminuje dopravné zápchy či zabezpečuje systematickú starostlivosť o zdravie a kondičku užívateľov.

„Vnímame záujem verejnosti o používanie bicyklov, zvlášť teraz na jar, kedy sa navyše pomaličky uvoľňujú pandemické opatrenia. Cyklogaráže sú tou časťou cyklistickej infraštruktúry, ktorá doteraz v Nitre chýbala a jej absenciu cyklistická verejnosť pociťovala. Keď sa dokončia, nebude problém nechať auto na záchytnom parkovisku, presadnúť na bicykel a pohybovať sa po Nitre rýchlo a efektívne. Mnohým tiež odpadne problém s uskladnením bicykla,“ povedal primátor Marek Hattas.

ŠTYRI LOKALITY

Cyklogaráže budú na štyroch frekventovaných lokalitách po celej Nitre, hlavne však v širšom centre: pri Chrenovskom moste, pri atletickom štadióne, na Dražovskej ceste pri Pedagogickej fakulte UKF a pri zimnom štadióne na Jesenského ulici.

„Lokality pri štadiónoch boli zvolené, pretože ide o záchytné parkoviská mesta, kde ľudia môžu parkovať celý deň zadarmo a odtiaľto sa dopravia do práce alebo do centra mesta. Cyklogaráže tiež vzniknú pri nájomných bytoch a pri internátoch, kde je tiež predpoklad ich väčšieho využívania,“ povedal Ivan Janček z odboru dopravy na nitrianskej radnici.

SOLÁRNE PANELY NAPOJA KAMEROVÝ SYSTÉM AJ OSVETLENIE GARÁŽÍ

Cyklogaráže stavia firma AB – STAV, s. r. o. z Malého Cetína. Termín ukončenia je do 60 dní od momentu, kedy si prevzali stavenisko, teda do 18. mája.

Cena je 159  867 eur, vrátane dane. Veľkú časť sumy pokryje dotácia z ministerstva dopravy, približne 152-tisíc eur. Mesto doplatí sumu 7  994 eur. Zmluvu zverejnilo mesto na svojom webe.

A ako budú cykologaráže fungovať? Užívateľ dostane čip, ktorý bude fungovať ako elektronický zámok. Čip sa jednoducho priloží a tak sa do cyklodepa dostane užívateľ.

Čipy budú pravdepodobne vydávané na meno, pre lepšiu kontrolu toho, ktorý užívateľ kedy použil cyklogaráž. V prípade, že sa niečo prihodí, bude posledný užívateľ poľahky indentifikovaný.

Na streche každej cyklogaráže budú solárne články, ktoré budú napájať kamery určené na ochranu cyklogaráže a takto isto sa bude napájať aj osvetlenie každej stanice. Cyklogaráže tak budú samostatné jednotky, ktoré si vytvoria osvetlenie aj energiu pre svoj kamerový systém.

 

Tomáš Holúbek
foto: Roman Oravec
vizualizácie: OPSR


Najčítanejšie správy
Pracovná doba na MsÚ v Nitre dňa 14.04.2022
14. apríl 2022
Ľuďom z Ukrajiny pomôže grantový program
14. apríl 2022
Diskusie, kvízy, sokoliarstvo aj piknik v parku
14. apríl 2022
Kedy budú vyvážať odpad počas Veľkej noci?
7. apríl 2022