Nitra postupuje do finále súťaže o Európske hlavné mesto kultúry
8. február 2021
Z ôsmich kandidátov vybrala medzinárodná porota Nitru, Trenčín a Žilinu

Z ôsmich kandidátov vybrala medzinárodná porota Nitru, Trenčín a Žilinu.

 

V súťaži o prestížny titul Európske hlavné mesto kultúry 2026 zabojovalo osem slovenských miest – Banská Bystrica, Hlohovec, Martin, Nitra, Prešov, Trenčín, Trnava a Žilina.

Mestá v prvý februárový týždeň absolvovali obhajoby a vypočutie pred skupinou odborníkov. Kvôli pandémii sa obhajoby uskutočnili online. „Osem súťažiacich miest sa zhostilo veľkej výzvy. Nielenže sa rozhodli uchádzať sa o tento prestížny titul a pripraviť vynikajúce návrhy projektov, ale urobili tak za mimoriadne ťažkých a zložitých podmienok počas pandémie,“ uviedla predsedníčka poroty Paulina Florjanowicz.

Nitra, Trenčín a Žilina zabojujú o titul EHMK 2026

Skupina odborníkov odporučila Ministerstvu kultúry SR ako riadiacemu orgánu pozvať do záverečného kola tri mestá – Nitra, Trenčín a Žilina.

„Je to fantastická správa pre Nitru a obrovské uznanie pre vyše sto ľudí z Nitry a Nitrianskeho kraja, ktorí sa do celého procesu prípravy kandidatúry zapojili. Všetkým im smeruje naša obrovská vďaka,“ povedal projektový manažér Nitra 2026 Marián Tesák tesne po vyhlásení výsledkov.

„Postup do druhého kola ma nesmierne teší, tím EHMK, ktorý na tom pracoval, odviedol naozaj skvelú prácu. Okrem samotného tímu sa treba poďakovať aj desiatkam ľudí, ktorí konzultovali a pridávali svoje návrhy. Čaká nás ešte dlhá cesta, držme si palce, aby sme túto jedinečnú šancu, stať sa Európskym hlavným mestom kultúry, získali pre naše mesto. Jednalo by sa o obrovský míľnik v našej histórii,“ povedal primátor Nitry Marek Hattas. 

Tím Nitra 2026 čaká ťažký polrok

V nasledujúcich týždňoch pripraví skupina odborníkov správu s podrobným odôvodnením ich rozhodnutia. Následne mestá, ktoré postúpili prepracujú, doplnia a predložia svoje prihlášky tzv. Bid Booky na jeseň tohto roku. 

„Teraz nás čaká pár dní oddychu, ale čím skôr chceme začať pracovať na druhej prihláške. Musíme do procesu bližšie zapojiť Nitrančanov, určite tiež zriaďované inštitúcie z celého kraja, viac sa zamerať na európskych partnerov a skvalitniť aj náš umelecký program. Čaká nás naozaj ťažký polrok, ale úprimne sa naň celý tím veľmi tešíme,“ uviedol Tesák.

Ktorému mestu bude udelený titul Európske hlavné mesto kultúry 2026 bude známe v decembri 2021.

Všetko o kandidatúre Nitry na EHMK môžete sledovať na www.nitra2026.eu

 

Lenka Mareková


Najčítanejšie správy
Pracovná doba na MsÚ v Nitre dňa 14.04.2022
14. apríl 2022
Ľuďom z Ukrajiny pomôže grantový program
14. apríl 2022
Diskusie, kvízy, sokoliarstvo aj piknik v parku
14. apríl 2022
Kedy budú vyvážať odpad počas Veľkej noci?
7. apríl 2022