Prvé elektronické sčítanie obyvateľov na Slovensku
15. január 2021
Sčítanie obyvateľov prebehne výhradne elektronicky

Sčítanie obyvateľov prebehne výhradne elektronicky. Zozbierané informácie pomôžu pri vybudovaní adekvátnej cestnej i vzdelávacej  infraštruktúry, či zdravotnej a sociálne starostlivosti. Asistované sčítanie sa kvôli pandémii posúva.

 

V čase od 15.2. do 31.3.2021 bude jedinečná možnosť elektronického samosčítania, ktorá po tomto termíne zaniká.

Na rozdiel od sčítania  2011 a všetkých predošlých sa v tomto roku vyhneme mrhaniu desiatkami ton papiera a hodinám  prepisovania a počítania údajov z formulárov. SODB 2021 je prvým integrovaným a plne elektronickým sčítaním na Slovensku. Integrované  znamená, že  je založené na kombinácii údajov z administratívnych zdrojov údajov a údajov získaných v teréne. Bude prebiehať výlučne elektronicky a to v dvoch etapách, ktoré na seba nadväzujú:

V prvej etape od 1. júna 2020 do 12. februára 2021 prebieha sčítanie domov a bytov. Toto sčítanie vykonávajú obce SR v spolupráci so Štatistickým úradom SR.

V druhej etape od 15. februára 2021 do 31. marca 2021  prebieha sčítanie obyvateľov. Obyvateľ bude mať na sčítanie sa šesť kalendárnych týždňov. V prípade asistovaného sčítania je stanovené obdobie dlhšie.

 

Prečo je Sčítanie obyvateľov, domov a bytov dôležité?

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov predstavuje jedinečný zdroj informácií a štatistických údajov o stave spoločnosti, o jej demografických, sociálno-ekonomických a kultúrnych štruktúrach, o životných podmienkach obyvateľov a bývaní. Sčítaním sa zisťujú informácie, ktoré nie sú súčasťou žiadneho iného zisťovania v SR. Sčítanie vytvára súbor informácií dostupných širokej verejnosti, ktoré ovplyvňujú politické, sociálne a ekonomické rozhodovanie od celoštátnej, cez regionálnu až po lokálnu úroveň. Informácie získané sčítaním sú dôležité aj pre súkromnú sféru a akademickú obec.

 

Ako sa sčítať?

Obyvatelia sa budú môcť sčítať na webovej adrese  www.scitanie.sk , kde kliknú na „Sčítať sa“ a vyplnia formulár, alebo cez mobilnú aplikáciu, ktorá bude počas doby sčítania dostupná pre Android aj iOS.

 

„Vzhľadom na pandemickú situáciu, na základe rozhodnutia vlády, sa posúva termín asistovaného sčítania, aby sme ochránili zdravie všetkých zúčastnených. Asistované sčítanie sa v zmysle novely zákona začne od 1.4.2021 a potrvá najneskôr do 31.10.2021.“ Informovala Ľudmila Ivančíková generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie.

Pre viac informácií navštívte si pozrite video: Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 – Klik k lepšej budúcnosti – YouTube Alebo navštívte sekciu FAQ na www.scitanie.sk.

 

Ak máte otázky k spôsobu sčítania (napríklad potrebuje technickú alebo metodickú pomoc pri samosčítaní), je možné kontaktovať Call centrum na týchto číslach: 02/20 92 49 19  a 02/22 11 99 99.

Linky sú dostupné počas celej doby sčítania 7 dní v týždni, od 8.00 – 20.00 hod.

 

 

 

Autor: Roman Oravec


Najčítanejšie správy
Pracovná doba na MsÚ v Nitre dňa 14.04.2022
14. apríl 2022
Ľuďom z Ukrajiny pomôže grantový program
14. apríl 2022
Diskusie, kvízy, sokoliarstvo aj piknik v parku
14. apríl 2022
Kedy budú vyvážať odpad počas Veľkej noci?
7. apríl 2022