Aj Vianoce je možné prežiť ekologicky
2. december 2020
Ako počas sviatkov vytvoriť čo najmenej odpadu?

Ako počas sviatkov vytvoriť čo najmenej odpadu?  

 

  1. Umelý stromček nahraďme čečinou vo váze alebo stromčekom zasadeným v črepníku. Vydrží dlhšie a v lete môže zdobiť balkón či záhradu. Výbornou alternatívou môžu byť stromčeky vyrobené z europaliet, konárov, starých kníh, dreva alebo papiera.
  2. Uprednostnime ekologickú výzdobu a prírodné dekorácie – drevené alebo papierové ozdoby. Prípadne sa nechajme inšpirovať prírodou a použime na zdobenie sušené ovocie, šišky či včelí vosk.
  3. Nakupujme s mierou, uvedomelo a zodpovedne – základom je mať vopred dobrý nákupný zoznam. Čo najviac potravín nakupujme bez obalu a vyberajme suroviny od lokálnych predajcov.
  4. Zamerajme sa na „zelené darčeky“, ktoré nie sú materiálne, a prispejme tak k ochrane životného prostredia – poteší vstupenka do divadla, jazykový kurz či iný zážitkový darček.
  5. Ak sa nechceme vyhnúť fyzickým darčekom, vyberajme lokálne – napríklad ekologickú kozmetiku, upcyklované oblečenie či knihy z antikvariátov.
  6. Na balenie darčekov nie je potrebné kupovať baliaci papier. Postačí ten, ktorý ste si odložili z predchádzajúcich Vianoc. Štýlovo vyzerá aj balenie do novinového papiera.
  7. Do ovládačov a detských hračiek odporúčame kúpiť nabíjateľné batérie. Spotrebiče, ktoré nám doslúžili, odovzdajme na zberný dvor alebo predajcom, ktorí sa postarajú o ekologickú likvidáciu.
  8. Vianočné pozdravy posielajme e-mailom.

A nakoniec, ak už odpad vznikne, usilujme sa ho zodpovedne triediť. Len vytriedený odpad sa dá zhodnotiť a recyklovať. Riaďte sa pravidlami triedenia svojej obce.

 

Zdroj: ENVI-PAK
Foto: ilustračné, Adobe Stock  

Plagát


Najčítanejšie správy
Pracovná doba na MsÚ v Nitre dňa 14.04.2022
14. apríl 2022
Ľuďom z Ukrajiny pomôže grantový program
14. apríl 2022
Diskusie, kvízy, sokoliarstvo aj piknik v parku
14. apríl 2022
Kedy budú vyvážať odpad počas Veľkej noci?
7. apríl 2022