Podporili sme Rozárium v Botanickej záhrade SPU
24. november 2020
Projekt bol podporený z participatívneho rozpočtu mesta

Projekt bol podporený z participatívneho rozpočtu mesta.

 

Rozárium bolo vybudované v roku 2012 s cieľom priblížiť šľachtiteľov ruží z rôznych krajín a zároveň dotvoriť a zvýrazniť prvky drobnej architektúry botanickej záhrady. „Rozárium je koncipovaná ako náučná a osvetová expozícia kráľovnej rastlín,“ vysvetľuje autorka projektu Erika Mňahončáková.    

V rámci grantového programu „Mením moje mesto 2020“, ktorý je realizovaný z participatívneho rozpočtu Mesta Nitra v spolupráci s Nitrianskou komunitnou nadáciou vybudovali konštrukcie na popínavé ruže, vysadili ruže od poľských šľachtiteľov a osadili nové lavičky.

Vzhľadom na protipandemické opatrenia je momentálne park pre verejnosť zatvorený. „Veríme, že budúci rok bude už priaznivejšia situácia a návštevníci si budú môcť vychutnať krásu ruží, ako aj posedieť pod korunami stromov s pohľadom na rozkvitnuté rozárium,“ hovorí o plánoch Erika Mňahončáková. Do projektu mali byť zapojení aj dobrovoľníci. Vzhľadom na situáciu všetky práce na projekte realizovali výlučne zamestnanci botanickej záhrady. Tí aktuálne pripravujú ruže na zimu. Dobré prezimovanie je dôležité pre budúcoročný rast a kvitnutie ruží.

 

Lenka Mareková
Foto: FB Botanická záhrada SPU Nitra


Najčítanejšie správy
Pracovná doba na MsÚ v Nitre dňa 14.04.2022
14. apríl 2022
Ľuďom z Ukrajiny pomôže grantový program
14. apríl 2022
Diskusie, kvízy, sokoliarstvo aj piknik v parku
14. apríl 2022
Kedy budú vyvážať odpad počas Veľkej noci?
7. apríl 2022