Nová pacientska poradňa pre onkologických pacientov v Nitre
1. október 2020
V poradí tretia pacientska poradňa na Slovensku vznikla vo Fakultnej nemocnici v Nitre a otvorená bude každú stredu od 9. do 12. h

V poradí tretia pacientska poradňa na Slovensku vznikla vo Fakultnej nemocnici v Nitre a otvorená bude každú stredu od 9. do 12. h. Radiť budú bývalí pacienti a dobrovoľníci.

 

K Bratislave a Košiciam sa pridáva aj Nitra a od 16. septembra otvára pacientsku poradňu pre onkologických pacientov a ich príbuzných z Nitry a širokého okolia. Poradňa vo Fakultnej nemocnici Nitra na Špitálskej ulici 6 (onkologické oddelenie, 2. poschodie, oproti výťahu) bude prístupná v stredu od 9. do 12. h.

V duchu myšlienky Pacient pacientovi rozumie najlepšie

„Naši dobrovoľníci z radov bývalých onkologických pacientov, ktorí si peklom liečby prešli, budú poskytovať poradenstvo súčasným onkologickým pacientom a ich príbuzným. Budú odpovedať na otázky, na ktoré nie je priestor a čas v ambulanciách,“ vysvetlil Patrik Herman, zakladateľ OZ Nie rakovine.

Klientom bude, okrem psychickej podpory, poskytnuté aj poradenstvo v oblasti výživy a stravovania a nárokov na sociálnu výpomoc a kompenzačné pomôcky. Pridanú hodnotu cenným radám, ako chorobu a liečbu zvládnuť dá najmä osobná skúsenosť bývalých pacientov. „Bývalým onkologickým pacientom poskytuje pôsobenie v poradni pocit užitočnosti a pre súčasných onkologických pacientov znamená motiváciu bojovať a žiť,“ dodal Herman. Dobrovoľníci budú pod stálym odborným dohľadom a pravidelne školení.

Pacientska poradňa v Nitre je prvou mimo špecializovaných ústavov. Prvé dve poskytujú svoje služby už niekoľko rokov v Národnom onkologickom ústave v Bratislave a vo Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach.

 

Lenka Mareková

foto: (PH)


Najčítanejšie správy
Pracovná doba na MsÚ v Nitre dňa 14.04.2022
14. apríl 2022
Ľuďom z Ukrajiny pomôže grantový program
14. apríl 2022
Diskusie, kvízy, sokoliarstvo aj piknik v parku
14. apríl 2022
Kedy budú vyvážať odpad počas Veľkej noci?
7. apríl 2022