Využitím elektrobicykla je radnica šetrná k životnému prostrediu
6. august 2020
Smart riešeniami je mesto Nitra známe už dlhé obdobie. Bicykel na elektrický pohon je jedným z nich

Smart riešeniami je mesto Nitra známe už dlhé obdobie. Bicykel na elektrický pohon je jedným z nich. 

 

Ekologická doprava zamestnancov radnice v rámci pracovnej doby má prispieť k zmierňovaniu dopadov zmeny klímy. Súčasťou vozového parku je okrem elektromobilu aj prvý elektrobicykel. Samospráva ho kúpila z prostriedkov získaných za víťazstvo v súťaži Enviro mesto. Svoj podiel na výhre má Štefan Lančarič, poverený vedúci odboru životného prostredia na Mestskom úrade v Nitre.

Mesto pod Zoborom získalo prvenstvo v kategórii zmierňovania dopadov zmeny klímy  za sériu opatrení a projektov zameraných na adaptáciu na zmenu klímy, ako napríklad plánovanie vhodnej výsadby zelene, či v oblasti zadržiavania zrážkových vôd a ich lepšieho využitia.

Podľa Zuzany Psotovej, vedúcej kancelárie prednostu mestského úradu, ktorá poskytuje povolenky na pracovné cesty služobnými automobilmi a v tomto prípade aj na využitie  elektrického bicykla, pracovníci radnice sa na ňom vozia na pracovné stretnutia a rokovania na úrady v rámci mesta. „Presúvajú sa ňom na obhliadky stromov a zelene do Mestského parku na Sihoti, jedna žiadanka bola na cestu na Nitriansky hrad do sídla o. z. Castellum. Myslím si, že je to veľmi dobré riešenie. Na jedno nabitie sa dá bicyklom prejsť až 70 kilometrov,“ dodala Zuzana Psotová. Používanie elektrobicykla prispieva k zníženiu výdavkov na benzín a šetreniu životného prostredia.

Dôležité je ešte dodať, že do zamestnania sa vozia na vlastných bicykloch aj ďalší pracovníci Mestského úradu v Nitre.

 

Text a foto: Ľudmila Synaková

 

 


Najčítanejšie správy
Pracovná doba na MsÚ v Nitre dňa 14.04.2022
14. apríl 2022
Ľuďom z Ukrajiny pomôže grantový program
14. apríl 2022
Diskusie, kvízy, sokoliarstvo aj piknik v parku
14. apríl 2022
Kedy budú vyvážať odpad počas Veľkej noci?
7. apríl 2022