Mesto plánuje revitalizáciu chorých stromov v Mestskom parku na Sihoti
19. jún 2020
A to aj preto, že viaceré dreviny ohrozujú ľudí

A to aj preto, že viaceré dreviny ohrozujú ľudí.

 

Stáva sa to najmä pri výkyvoch počasia, či už pri veternom počasí, kedy vietor láme konáre a vyvracia stromy, ale aj pri lejakoch, vtedy zase dážď podmáča korene drevín – a tie popadajú.

A nepomôžu ani výstrahy meteorológov, či radnice, aby ľudia v takomto počasí do Mestského parku na Sihoti nechodili. Naposledy sa v nitrianskej oáze zelene stal úraz žene, na ktorú padol konár a zlomil jej nohu. Mala v šťastie v nešťastí, že  má iba zranenie, z ktorého sa napokon určite zotaví a bude zdravá ako pred úrazom.  

Aké má teda mesto pripravené riešenia?

„Počas tejto zimy sme dali vyrúbať sedem vzrastlých stromov, množstvo ďalších sme ošetrili a urobili zdravotné orezy. V lokalite, kde dnes spadol konár, sme na prelome rokov dali vyrúbať jaseň,“ informoval nitriansky primátor Marek Hattas na sociálnych sieťach. 

Mesto plánuje pokračovať v revitalizácii a ošetrovaní stromov v  parku aj v tomto roku. Stromy, ktoré bude potrebné vyrúbať, sa nahradia vhodnými a bezpečnými drevinami. Mesto sa bude snažiť o vhodné ošetrenie a zdravotnú pomoc stromom s tým, že výrub bude realizovaný iba v krajných a život ohrozujúcich prípadoch.

V prvej fáze sa chystá odborné ošetrenie troch sofor v parku, z nich jedna je tá, ktorá zranila pani na prechádzke. V prípade týchto stromov už odišla výzva na zaslanie cenových ponúk. Hneď, keď budú vyhodnotené, pristúpi sa k odbornému ošetreniu týchto stromov arboristami.
Do 26. júna sa má spracovať harmonogram prác a zásahov na stromoch v celom Starom parku. Na základe tohto dokumentu bude mesto následne konať.
Mesto tiež zdôrazňuje, že o stromy sa pravidelne staralo. Vedia to všetci, čo do parku chodievajú pravidelne. No ani pri najlepšej snahe sa takýmto nehodám, aká sa prihodila spomínanej dáme, bohužiaľ nikdy nedá stopercentne predísť.

 

Andrej Jančovič

foto: Roman Oravec


Najčítanejšie správy
Pracovná doba na MsÚ v Nitre dňa 14.04.2022
14. apríl 2022
Ľuďom z Ukrajiny pomôže grantový program
14. apríl 2022
Diskusie, kvízy, sokoliarstvo aj piknik v parku
14. apríl 2022
Kedy budú vyvážať odpad počas Veľkej noci?
7. apríl 2022