Nitrianky a Nitrania sa sobášia aj s cudzincami
15. január 2020
Najobľúbenejším svadobným mesiacom bol v minulom roku september

Najobľúbenejším svadobným mesiacom bol v minulom roku september.

V Nitre vstúpilo v roku 2019 do manželského stavu 884 snúbencov, ktorí uzatvorili 442 sobášov. Po prvýkrát v histórii prevážil u snúbencov väčší záujem o civilný sobáš. Túto formu uzatvorenia manželstva si vybralo 231 snúbencov. Pred oltárom si dalo posvätiť svoj zväzok 211 párov.

Okrem Obradnej siene mesta Nitry znelo „áno“ v 37 prípadoch v rôznych reštauráciách a hoteloch, kde mali novomanželia aj svadobnú hostinu. Za sobášny obrad si v týchto prípadoch museli priplatiť. Dvojice sa sobášili v penzióne Artin na Zobore, hoteli Zlatý kľúčik na Zobore, v hoteli Viliam Fraňo v Nitre-Krškanoch, v Zámku u Grófa na Zobore, v Biskupskom hostinci v Mestskom parku na Sihoti, v reštaurácii Naj v Nitre-Krškanoch v Nitre-Dolných Krškanoch a v Západoslovenskej kolibe na výstavisku Agrokomplex.

„Najobľúbenejším mesiacom pre organizovanie svadieb bol aj v minulom roku september. Tento mesiac si pre svoj svadobný deň zvolilo 78 snúbencov,“ konštatovala Janka Rybárová z referátu matričného úradu na Mestskom úrade v Nitre.

Pri 28 sobášoch bol jeden zo snúbencov občanom inej krajiny. Manželia či manželky pochádzali zo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Filipínskej republiky, Kolumbijskej republiky, Kambodžského kráľovstva, Francúzskej republiky, Nemeckej spolkovej republiky, Ruskej federácie, Poľskej republiky, Talianskej republiky, Srbskej republiky a Spojených štátov amerických.

Mesto Nitra  v roku 2019 poskytovalo občanom aj nadštandardné služby. Jednou z nich bola novinka, a to bola možnosť uzavretia sobášov aj v nedeľu a tiež počas sviatočných dní. Snúbenci však vlani túto možnosť nevyužili. Kompletné informácie o príprave občianskeho obradu aj s formulárom žiadosti o uzavretie sobáša sú dostupné na  webe mesta – nitra.sk/zobraz/sekciu/organizovanie-obcianskeho-svadobneho-obradu.

 

Ľudmila Synaková

Foto: pixibay


Najčítanejšie správy
Pracovná doba na MsÚ v Nitre dňa 14.04.2022
14. apríl 2022
Ľuďom z Ukrajiny pomôže grantový program
14. apríl 2022
Diskusie, kvízy, sokoliarstvo aj piknik v parku
14. apríl 2022
Kedy budú vyvážať odpad počas Veľkej noci?
7. apríl 2022