Prvé sneženie nespôsobilo v Nitre žiadne problémy
2. december 2019
Mestské komunikácie zostávajú aj pri intenzívnom snežení zatiaľ zjazdné. Bezpečné sú aj chodníky

Mestské komunikácie zostávajú aj pri intenzívnom snežení zatiaľ zjazdné. Bezpečné sú aj chodníky.

 

Prvý decembrový deň priniesol sneženie. Snežiť začalo okolo polnoci. Stredisko mestských služieb Nitra vyhlásilo na 1. decembra čiastočnú pohotovosť pre sneh. Šesť mechanizmov vyšlo okamžite do ulíc.

„Začali sme hneď aj s posypom komunikácií, čím sme eliminovali možnosť tvorby poľadovice. Keďže cez deň je teplota vzduchu nula stupňov, sneh na vozovke neprimŕza, nevyskytujú sa žiadne komplikácie a cesty sú zjazdné,“ informoval vedúci Strediska mestských služieb Ľubomír Muzika.

„Z dôvodu sneženia nezaznamenal ani dispečing Arriva Nitra žiadne problémy ani meškanie liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD),“ informoval Vladimír Šimko, zástupca dopravnej spoločnosti Arriva Nitra.  „Jediným ranným problémom bol výpadok linky č. 24 zo Železničnej stanice Nitra, čo bolo vinou techniky a nie kvôli sneženiu,“ vysvetlil Vladimír Šimko. 

Radnica na základe takzvanej chodníkovej novely dostala do správy viac zo 400 kilometrov chodníkov, ktoré musí udržiavať schodné počas celej zimy. Mesto hľadalo v minulých dňoch brigádnikov, ktorí by boli ochotní za 5 eur za hodinu pomáhať pri odstraňovaní snehu z chodníkov.

Ak by sme chceli všetky chodníky očistiť do niekoľkých hodín od napadnutého snehu, pri takomto množstve by sme museli mať v teréne niekoľko stoviek manuálnych pracovníkov. „Veríme však, že nasadená technika aj pracovníci SMS a lepšie rozdelenie priorít na čistenie chodníkov v operačnom pláne zimnej údržby prispeje k tomu, že na frekventovaných úsekoch budú chodníky, ale aj mosty a autobusové zastávky vyčistené výrazne skôr ako v minulých rokoch,“ povedal hovorca mesta Nitry Tomáš Holúbek.

Rovnako ako minulý rok i teraz funguje telefonická linka, kde budú môcť Nitrania nahlasovať kritické situácie na našich komunikáciách. Sídlom dispečingu je areál Službytu na Ulici Janka Kráľa č. 122 v Nitre, telefónne číslo 0914 352 806.

 

Ľudmila Synaková


Najčítanejšie správy
Pracovná doba na MsÚ v Nitre dňa 14.04.2022
14. apríl 2022
Ľuďom z Ukrajiny pomôže grantový program
14. apríl 2022
Diskusie, kvízy, sokoliarstvo aj piknik v parku
14. apríl 2022
Kedy budú vyvážať odpad počas Veľkej noci?
7. apríl 2022