Mesto Nitra podporilo udeľovanie Cien Pavla Straussa
11. november 2019
V tomto roku sa laureátmi Cien Pavla Straussa stali básnik a textár Kamil Peteraj, herečka Zuzana Kronerová, režisér Juraj Jakubisko a spevák Miroslav Žbirka

V tomto roku sa laureátmi Cien Pavla Straussa stali básnik a textár Kamil Peteraj, herečka Zuzana Kronerová, režisér Juraj Jakubisko a spevák Miroslav Žbirka.

 

Už viac než desaťročie trvajúca tradícia udeľovania Cien Pavla Straussa pomáha šíriť Straussovo posolstvo hlbokej ľudskosti, humánnosti, kultúrnosti a umenia.

V tomto roku sa laureátmi Cien Pavla Straussa udeľovaných za trvalý prínos v oblasti kultúry a umenia stali skutočne výnimočné osobnosti slovenskej kultúry – básnik a textár Kamil Peteraj, herečka Zuzana Kronerová, režisér Juraj Jakubisko a spevák Miroslav Žbirka.

Okrem Miroslava Žbirku si laureáti prišli ocenenia prevziať osobne, za Miroslava Žbirku, ktorý bol v tomto čase v Londýne, prevzala cenu jeho dcéra Denisa Vrbovská Žbirková.

„Táto cena má pre mňa veľkú hodnotu, a to najmä preto, že je diskrétna, ide mimo bulvárnych plátkov, ale o to viac je v nej hĺbky a ducha človeka, ktorého meno nesie. My Slováci sme nemali veľa veľkých mysliteľov, zato Pavlovi Straussovi a myšlienkam patrí na tomto piedestáli veľmi  vysoké miesto.  Mám všelijaké ceny, väčšinou som ich dostal mimo porôt a sú viac-menej štatistické a za to, že sa predalo iks kusov cédečiek interpretov spievajúcich moje texty. Túto cenu preberám plným srdcom a rozmýšľam, či som jej vôbec hodný,“ uviedol básnik a textár Kamil Peteraj.

„Ocenenia sú pre mňa vždy tak trošku povzbudením,“ vyznal sa z pocitu krátko po prevzatí ocenenia režisér Juraj Jakubisko. „Mojím životným krédom vždy bolo a naďalej je, že film bez divákov je mŕtvy. Vždycky som sa snažil diváka osloviť, rozosmiať, rozplakať, dať mu nádej na ceste životom… “, povedal dojatý Juraj Jakubisko.

„Najdôležitejšie a najužitočnejšie u nás hercov je, že pri našom povolaní nejde o život. Keď sa dielo, alebo herecký výkon nepodarí, nikto neumrie! Nanajvýš diváci odídu otrávení z kina,“ týmto vtipným príhovorom reagovala na udelenie Ceny Pavla Straussa herečka Zuzana Kronerová. „Túto cenu si veľmi vážim. Vážim si, že jej myšlienka vznikla na pôde katedry kulturológie a najmä to, že ju udeľujú študenti kulturológie,“ zdôraznila Zuzana Kronerová. 

Iniciátorom myšlienky udeľovania ceny pomenovanej po tomto významnom humanistovi je Jozef Leikert, ktorý na margo udeľovania cien povedal: „Začali sme v roku 2005 v skromných podmienkach. Našou snahou bolo dostať do slovenského povedomia vzácnu nitriansku osobnosť hlbokého intelektuálneho rozmeru, humanistu, filozofa, spisovateľa a lekára Pavla Straussa, ktorý žil v rokoch 1912 až 1994. Nesmierne ma teší, že sme doteraz ocenili 24 slovenských osobností. Mám úmysel spracovať toto oceňovanie do knižnej podoby.“

Udeľovanie ocenení Pavla Straussa finančne podporilo i mesto Nitra. Na slávnostnom akte udeľovania cien sa zúčastnil viceprimátor mesta Nitry Daniel Balko. V programe účinkovali spevák Pavol Hammel, Zuzana Kronerová a kapela Dana Heribana.

 

Ľudmila Synaková

foto: autorka


Najčítanejšie správy
Pracovná doba na MsÚ v Nitre dňa 14.04.2022
14. apríl 2022
Ľuďom z Ukrajiny pomôže grantový program
14. apríl 2022
Diskusie, kvízy, sokoliarstvo aj piknik v parku
14. apríl 2022
Kedy budú vyvážať odpad počas Veľkej noci?
7. apríl 2022