Vianočné trhy budú ekologickejšie, „chutnejšie“ a typické slovenské
31. október 2019
Vianočné trhy budú ekologickejšie, „chutnejšie“ a typické slovenské

Nitrianska radnica pripravila tento rok veľké zmeny.

 

Vianočné mestečko otvorí svoje brány v nedeľu 1. decembra. Celých dvadsaťtri dní – do pondelka 23. decembra, bude pre domácich a návštevníkov Nitry pripravená pestrá gastronomická ponuka a bohatý kultúrny program.

Dvanásť dôkladne vybraných predajcov, ktorí budú svoj sortiment predávať v mestských stánkoch a štyria predajcovia vo vlastných stánkoch sú zárukou stopercentného gurmánskeho zážitku. 

„Našim zámerom bolo zabezpečiť zvýšenie kvality jedál predávaných na vianočných trhoch a zabezpečiť servírovanie jedál ekologickým spôsobom,“ povedal viceprimátor Nitry Daniel Balko. „Tešíme sa, že medzi komisiou vybranými prevádzkami sú aj špeciality, ktoré v nitrianskom vianočnom mestečku ešte neboli. Rovnako sa zvýšil aj počet stánkov, máme napríklad štyroch predajcov s vlastnými stánkami,“ zdôraznil viceprimátor Balko.

Gastronomické špeciality

Z jedál možno spomenúť tradičné domáce lokše, ale aj lokše plnené makom, údeným mäsom, vianočná kapustnica, strásanka, poplamúchy, čo sú tradičné slovanské chlebové posúchy pečené na dreve v ručne zhotovenej hlinenej piecke. Návštevníci si budú môcť pochutiť na sedliackych chleboch s bravčovou masťou, zabíjačkových špecialitách, ako sú klobásy, pečené jaternice či huspenina, cigánska bravčová pečienka aj kuracia pečienka, podávaná s opečenou cibuľkou. V jednom zo stánkov bude pravá slovenská zabíjačka podľa starých receptúr z Požitavia, inde si môžete zamaškrtiť na moravských koláčoch, kapustníkoch, palacinkách, strapačkách, makových a orechových šúľancoch, trdelníkoch, podpecníkoch, domácich ťahaných štrúdľach, grilovanom hermelíne, podávanom s polníčkom, na zemiaku pečenom v šupke s maslom a kyslým mliekom – tradičnom jedle našich starých rodičov. Náročnejší gurmáni si budú môcť pochutnať na vianočnom prasiatku, pečenom priamo pred očami návštevníkov na námestí.

Z občerstvenia bude v ponuke tradičný vianočný punč, varené víno, vianočný punč s medovinou, tatranský punč, pravý bavorský punč, kokosový či broskyňový punč, punč pre mocných, nealko punč, strong punč, slovenská nitrianska medovina, tekovská medovina klasická, ale aj s príchuťou višňovou, bylinkovou, zázvorovou, či levanduľovou, a tak ďalej.

Predajcovia sa vyberali po novom

Poskytovatelia gastronomických služieb vo vianočnom mestečku sa vyberali po novom a nie formou elektronickej aukcie ako počas uplynulých dvoch rokov. Predajcovia sa prihlasovali prostredníctvom elektronického formuláru a ich výber mala na starosti dočasná komisia.

Tentokrát nerozhodovala iba cena. Hlavným kritériom bola kvalita a jedinečnosť vianočnej ponuky, pri ktorej sa bral ohľad na to, či gastronomické špeciality a nápoje majú súvislosť s Vianocami v našom regióne. Podstatné pre výber bolo preukázanie, že jedlo a nápoje pochádzajú z regionálnych surovín. Nemenej dôležitým kritériom boli dôveryhodné referencie z účasti na podujatiach podobného charakteru. Nuž a a rozhodujúcim bolo i to, či predajca používa ekologické spôsoby servírovania, balenia a ponúkania jedál a nápojov.

Kompostovateľný riad aj príbory

„Stánkari majú nariadené používanie kompostovateľného riadu, z tohto materiálu musia byť poháre, taniere aj príbory,“ vyhlásil hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Na predaj polievky môžu predajcovia používať vlastné zálohované keramické taniere. Pri ich používaní sú však limitovaní tým, že v stánkoch nemajú teplú vodu, potrebnú na umývanie riadu.

Nová koncepcia vianočného mestečka

„Túto novú koncepciu mal v rukách útvar hlavného architekta mesta. Stánky sa budú rozprestierať na Svätoplukovom námestí a na časti pešej zóny. Novinkou je najmä to, že vstupná svetelná brána, ktorou sa vchádza do vianočného mestečka, bude o niekoľko metrov predsunutá dopredu – návštevníkov bude vítať už na pešej zóne,“ zdôraznil Tomáš Holúbek.

Novú dispozíciu má aj nitriansky betlehem. Nehľadajte ho pod vianočným stromom. „Jeho nové umiestnenie bude pri vstupe do vianočného mestečka,“ vysvetľuje Tomáš Holúbek. Hlavné pódium zostáva na rovnakom mieste ako bolo vlani. Zmenu však prináša nové priestorové usporiadanie stánkov. Jeden zo stánkov mesto už tradične vyhradilo pre zástupcov charitatívnych organizácií, ktoré počas týchto najkrajších sviatkov roka zvyknú myslieť na ľudí v núdzi, ľudí opustených či ťažko chorých. 

Novinkou bude veľký trojmetrový vianočno-zimný fotopoint na začiatku Kupeckej ulice. Jeho autorom je Viliam Šulík, pedagóg ARS Studia, ktorý ho vytvoril v modrej farbe – čo je farba mesta Nitra. Ľudia sa budú môcť ísť odfotiť aj do Turistickej informačnej kancelárie, kde v spolupráci s jedným predajcom nábytku, zariadia vianočnú izbu.  

„Čo sa týka financií, mesto minulý rok zinkasovalo za 12 stánkov s občerstvením a nápojmi 72 871 eur. Tohto roku je táto suma na úrovni 91 434 eur,“ informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

 

Ľudmila Synaková

foto: autorka


Najčítanejšie správy
Pracovná doba na MsÚ v Nitre dňa 14.04.2022
14. apríl 2022
Ľuďom z Ukrajiny pomôže grantový program
14. apríl 2022
Diskusie, kvízy, sokoliarstvo aj piknik v parku
14. apríl 2022
Kedy budú vyvážať odpad počas Veľkej noci?
7. apríl 2022