Radnica plánuje komplexné riešenie parkovania
19. september 2019
Zvýhodnia sa obyvatelia s trvalým pobytom v Nitre

Zvýhodnia sa obyvatelia s trvalým pobytom v Nitre. 

 

Mesto intenzívne pracuje na zlepšení nevyhovujúcej situácie s  parkovaním. Je to však „beh na dlhé trate“ a často aj „boj s veternými mlynmi.“ Zmeny sa preto plánujú postupne – v rámci finančných a personálnych kapacít  mesta. Plánovanou novinkou je napríklad  fond na podporu mobility, do ktorého pôjde výber z parkovného.

Čo sa týka najbližších aktivít, počas tohtoročnej jesene sa začne s počítaním áut v uliciach. Touto formou sa zistí aktuálny počet vozidiel. Podľa týchto čísel radnica dostane informáciu, koľko parkovacích miest ešte v meste chýba. „Tento údaj nám poskytne sumu celkového rozpočtu tejto investičnej akcie. S touto informáciou ďalej budú pracovať dopravní inžinieri,“ povedal hovorca Tomáš Holúbek.

Zmeny sa plánujú aj v centrálnej mestskej zóne. „V centre mesta je našim cieľom, aby bolo 20 percent kapacít voľných pre ľudí prichádzajúcich do centra za prácou a povinnosťami,“ priblížil najbližšie plány mesta v statickej doprave primátor Nitry Marek Hattas. 

Počas budúceho roku plánuje radnica pracovať na príprave, analýzach a pasportizácii parkovacích miest. V teréne sa tiež nájdu ďalšie vhodné miesta pre odstavné parkoviská. „Neviem si však predstaviť, že by sme novú parkovaciu politiku spustili všade v prvý deň roku 2020. Mesto, kde regulácia parkovania funguje je Trenčín. Ale aj im trvalo niekoľko rokov, kým bolo vidieť prvé výsledky. V Nitre to nebude inak. Prvé reálne merateľné výsledky budeme vidieť najskôr v roku 2021,“ dodal nitriansky primátor.

 

Andrej Jančovič

foto: Roman Oravec


Najčítanejšie správy
Pracovná doba na MsÚ v Nitre dňa 14.04.2022
14. apríl 2022
Ľuďom z Ukrajiny pomôže grantový program
14. apríl 2022
Diskusie, kvízy, sokoliarstvo aj piknik v parku
14. apríl 2022
Kedy budú vyvážať odpad počas Veľkej noci?
7. apríl 2022