Na budúcu sobotu 17. augusta sa naším mestom ponesie typická hodová a dožinková atmosféra.
Po rokoch sa do nitrianskych ulíc vracajú hody spoločne s dožinkami. Prinesú nielen hudobno–tanečnú zábavu, ale aj najrôznejšie pochúťky.
Tradície ožívajú
Na budúcu sobotu 17. augusta sa naším mestom ponesie typická hodová a dožinková atmosféra. Hodové oslavy sa spájajú so sviatkom Nanebovzatia Panny Márie a Mariánskou púťou k Matke Božej na Kalvárii. Zároveň je čas žatvy a poďakovania za úrodu. Preto sa po dlhých rokoch oslavy týchto sviatkov spájajú a vracajú do nášho starobylého mesta. Svätoplukovo námestie i korzo budú nasiaknuté hodami a dožinkami vo všetkých svojich podobách.
Ako hovorí viceprimátor Nitry Daniel Balko, hody by mali Nitre vrátiť hrdosť na autentickú minulosť: „Súčasná generácia nebola k mestským dejinám vychovávaná a práve z tohto dôvodu sme sa rozhodli usporiadať hodové slávnosti a spojiť ich s dožinkami, aby sme sa vrátili k sviatkom našich predkov.“
Hladoši aj gastro-zvedavci si prídu na svoje
Návštevníci sa môžu tešiť na rozmanité regionálne kulinárske špeciality ako sú lokše, drapáky (špecialita starých mám z varených zemiakov), alebo strásanka (pripravuje sa zo zemiakov, cibuľky, kyslej kapusty, domáckej klobásky a údeného kolena). „Mäsožravci“ si určite zgustnú na kolene v pive, klobásach aj rôznych zabíjačkových špecialitách. Pre vegetariánov bude pripravený vegetariánsky guláš, pečené ryby či vege-burger.
„Nitrianske hody a dožinky chcú nasýtiť nielen žalúdky svojich hostí, ale aj ich hlad po vedomostiach – pravdaže najmä tých z oblasti varenia a pečenia. Preto okrem sprievodu či kultúrneho programu budú mať návštevníci podujatia možnosť vidieť spôsob prípravy tradičných jedál, či celkom bez ostychu nazerať do hrncov ozajstných kuchárskych majstrov,“ povedala Silvia Zeumerová z odboru mestského rozvoja a cestovného ruchu na nitrianskej radnici.
Na námestí budete môcť obdivovať okrem iného napríklad aj kuchárske umenie skupiny nadšencov z Poľného Kesova a z Cabaja-Čápora pod vedením Martina Kriššáka. Už dávnejšie ich oslovila tradičná slovenská a maďarská kuchyňa a jedlá, ktoré sa varili v kuchyniach naši predkov v minulom storočí. Títo muži majú tvorivého ducha a pôvodné recepty nápadito modernizujú. O tom, že ide o vydarené kulinárske variácie, svedčia ocenenia z tunajších aj medzinárodných súťaží. Predvlani sa stali majstrami Európy vo varení halušiek, v minulom roku si zas vybojovali prvenstvo na medzinárodnej súťaži Gastrofest Komoča v konkurencii 238 súťažných tímov.
Nitriansky drapák
Úspešný kuchár Martin Kriššák sa teší na prezentáciu svojho gastronomického majstrovstva na hodoch a dožinkách v Nitre. Okomentoval to slovami: „Po veľkom úspechu na folklórnom festivale v Detve, kde sme prezentovali ďalší skvost našej kuchyne, nitriansky drapák, budeme drapáky konečne pripravovať aj tu doma – v Nitre. Priamo na námestí si budú môcť návštevníci pozrieť ako drapáky robili naše staré mamy. Nuž a k drapákom kedysi neodmysliteľne patrila nakyslo uvarená polievka z fazuľových strukov. Preto na námestí bude rozvoniavať aj zoborská fazuľovica s údeným kolenom.“
Hodári a dožinkári sa majú na čo tešiť. Kuchári pod vedením Martina Kriššáka budú priamo pred očami návštevníkov predvádzať výrobu lokší, presne takých, aké sa robili voľakedy na kotline a diskoch. „Lokše budú plnené – sladké i slané,“ dodáva Martin Kriššák. Tak teda, milí návštevníci, presvedčili sme vás? Naozaj sa máte na čo tešiť.
(redakcia)
ilustračné foto
Vytvorené: 9. 8. 2019