Naša kuchyňa má svoje tradičné jedlá a určite najznámejším sú bryndzové halušky. V lete však Slovenskom rozvoniavajú hlavne kotlíkové guláše.
Hoci má guláš tisíc podôb, jeho príprava má svoje pravidlá. O nich by vedeli hovoriť amatérski kuchári, ktorí zavítali v sobotu do Mynáriec.
Od rána lialo a vyzeralo to už tak, že piaty ročník súťaže v amatérskom varení gulášu sa bude musieť preložiť. Našťastie, počasie sa popoludní umúdrilo a pod stromami sa rozložilo osemnásť amatérskych súťažných družstiev. Rozkúrili pod kotlami, nakrájali cibuľu, na ňu nasypali mletú papriku, na to hodili mäso, priliali vodu a základ na kvalitný kotlíkový guláš pomaličky bublal v prikrytých kotlíkoch. Po krátkom čase sa už Bolečkovou ulicou v Mlynárciach šírila vôňa kotlíkového gulášu. Lákala ďalších návštevníkov. Automobily rôznych značiek lemovali celú cestu, niekoľko desiatok parkovalo aj priamo v areáli školy.
Spoluorganizátorom podujatia bol VMČ č. 5 Diely, Párovské Háje, Kynek a Mlynárce. Na pleciach mestského poslanca a predsedu VMČ Ladislava Turbu bolo ťažisko organizátorskej práce a zodpovednosti. „Dopoludnia to vyzeralo hrozivo. Dážď neprestával a sám som nevedel som, čo mám robiť, či akciu zrušiť alebo čakať na zlepšenie. Našťastie pršať prestalo a akcia sa mohla konať,“ vyznal sa nám zo svojich pocitov L. Turba a dodal: „Z pôvodne prihlásených dvadsiatichtroch družstiev prišlo napokon osemnásť. Aj to je celkom pekný počet.“
Poslankyňa Jarmila Králová zapojila do programu svoje aktivity. Deťom maľovala tvár, z balónov vyrábala postavičky a kvety.
Členovia poroty nemali ľahkú úlohu pretože viaceré guláše spĺňali náročné kritériá vynikajúceho gulášu, no zároveň vedeli, že vyhrať môže len jeden. Najlepší guláš uvarili Július a Mário Belákovci z Klokočiny. Svoj recept na víťazný guláš nechceli za žiadnych okolností prezradiť. Tajili aj ingrediencie, ktorými ho vychutnali. Jediné, čo nám povedali, že základ gulášu tvorili dva druhy mäsa. Manželka šéfkuchára Júliusa Beláka podotkla, že má varenie v krvi: „Kuchyňa patrí jemu, dokáže uvariť všetko, spraví aj knedle, aj koláče z kysnutého cesta!“
Druhé miesto patrilo družstvu, ktoré sa nazvalo Čajka, čo dávali najavo aj nápisom na tričkách. Bronzová medaila patrila družstvu kuchárov s názvom Kapitán. Kotlíkový guláš varil aj VMČ č. 5. V tomto prípade sa šéfkuchárskej varešky sa zhostil Ľuboš Kriššák. Ich guláš síce nevyhral, ale ľúto im nebolo.
Každý z osemnástich účastníkov dostal diplom za účasť. Dobrá nálada z varenia gulášu sa preniesla aj na žrebovanie tomboly a následnú diskotéku.
Mestskí poslanci – členovia VMČ č.5 pozvali všetkých kuchárov, šéfkuchárov a návštevníkov tohto úspešného podujatia do Párovských Hájov, kde sa 17. augusta uskutoční ďalšie súťažné varenie kotlíkového gulášu.
Text: Ľudmila Synaková
Foto: Roman Oravec
Vytvorené: 30. 7. 2019