Nitra sa na tri dni stane epicentrom filmu
5. jún 2019
Mesto čakajú filmové diela slovenských a zahraničných filmárov, workshopy, prezentácia hudobnej banky a tiež výstava fotografií z predchádzajúcich ročníkov.

Mesto čakajú filmové diela slovenských a zahraničných filmárov, workshopy, prezentácia hudobnej banky a tiež výstava fotografií z predchádzajúcich ročníkov.

 

Toto všetko čaká na milovníkov filmového umenia na prehliadke amatérskej filmovej tvorby Cineama 2019 od piatku 7. júna do nedele 9. júna. Milovníci filmového umenia sa môžu tešiť najmä na piatok 7. júna, kedy sa od 9. hodiny začne verejné premietanie súťažných filmov s maximálnou dĺžkou do 20 minút.

„Filmový víkend odštartujeme o 13. hodine v jednej z kinosál Mlyny Cinemas v Nitre. Diváci si budú môcť pozrieť filmový maratón pozostávajúci z 91 súťažných filmov,“ prezradila Daniela Gundová, riaditeľka Krajského osvetového strediska v Nitre. Svoje filmové diela predstavia deti, mládež aj dospelí v kategóriách animovaný, hraný, minútový film, dokument, reportáž, experiment a videoklip.

Odborná porota si bude pri hodnotení všímať umelecké kritériá ako je námet, dramaturgia, scenár, réžia, strih, hudba, z technických kritérií  hlavne kvalitu obrazu, zvuku. Pri reportáži a dokumente sa bude posudzovať aj odborný prínos, pravdivosť informácií a zrozumiteľnosť. V porote zasadnú odborníci, dlhoroční porotcovia doma, v zahraničí a lektori z oblasti slovenského filmu Anton Szomolányi, Ladislav Munk, Michal Vrbňák, Dušan Bustin a Maxim Melnyk z Ukrajiny.

Súčasťou festivalu budú vzdelávacie  aktivity, diskusie a rozborové semináre. V piatok večer čaká na filmárov prezentácia Hudobnej banky s podtémou Ako  na hudbu vo filme. Pre všetkých milovníkov  filmového umenia  sa v sobotu popoludní uskutoční nesúťažná produkcia filmov z Čiech a zo svetového festivalu UNICA, ktorý budú reprezentovať filmy  z Poľska, Nemecka, Španielska, Anglicka a Estónska.

Filmový sviatok bude pokračovať v nedeľu 9. júna v Krajskom osvetovom stredisku v Nitre individuálnymi konzultáciami a zasadnutím Poradného zboru pre film.

Filmový festival Cineama finančne podporilo okrem iných podporovateľov aj mesto Nitra.

Vstup na jednotlivé filmové projekcie je voľný. Viac informácií nájdete  na www.kosnr.sk a FB Krajské osvetové stredisko v Nitre.                                                                      

 

Ľudmila Synaková


Najčítanejšie správy
Pracovná doba na MsÚ v Nitre dňa 14.04.2022
14. apríl 2022
Ľuďom z Ukrajiny pomôže grantový program
14. apríl 2022
Diskusie, kvízy, sokoliarstvo aj piknik v parku
14. apríl 2022
Kedy budú vyvážať odpad počas Veľkej noci?
7. apríl 2022