Na námestí svetový hokej a výborní fanúšikovia
22. máj 2019
Severania, kde je najviac jazier, hokejisti z kolísky hokeja a mužstvo, ktoré čaká na titul viac ako polstoročie, preverili v úvode šampionátu slovenských hokejistov

Severania, kde je najviac jazier, hokejisti z kolísky hokeja a mužstvo, ktoré čaká na titul viac ako polstoročie, preverili v úvode šampionátu slovenských hokejistov.    

Výzva pred prvými zápasmi bola veľká. A to nielen pre hokejistov, ale aj fanúšikov. Tí sa na zápasy do oficiálnej fanzóny majstrovstiev sveta na Svätoplukovom námestí vyzbrojili nielen prepotrebným oblečením v slovenských trikolórach, ale aj slovenskými vlajkami, dresmi či šálmi.  Nechýbali  ani hudobné nástroje – bubny, trúbky, či  rapkáče rôznych veľkostí, ktoré  boli takmer  povinnou výbavou.

Pivo a nealkoholické zápasy tiekli prúdom. Sýte jedlo išlo na dračku, vyhrávali najmä slané pochutiny. Rozhovory s osobnosťami, hodnotné ceny, vystúpenia hudobných skupín a  detská zóna s maskotom Macejkom len dotvorili vydarenosť konceptu povzbudzovacieho priestoru pre fanúšikov.

Spustenie  fanzóny  na námestí privítal aj primátor Nitry Marek Hattas. „Sme veľmi radi, že Slovenský zväz ľadového hokeja pristúpil na to, že bude robiť  takýto projekt.  Po minulé roky  sme  to  len látali,  teraz sme naopak pripravení. Je to profesionálna  fanzóna,  okrem občerstvenia si tu ľudia nájdu aj kopec iných atrakcií. Tiež to dalo ďalší rozmer fandeniu aj pre tých, ktorí si nemohli kúpiť vstupenky a ísť povzbudzovať do Košíc a Bratislavy.“  

Poďme však späť k prvému zápasu. Prvý duel šampionátu bol zo slovenskej strany famózny. Výborné a rýchle korčuľovanie, parádne góly, dohrávanie súbojov. Najmä slovenské rýchle korčuľovanie ale vyhralo zápas. Americké hviezdy z  NHL často nestíhali. Slováci ich nielen prekorčuľovali ale aj prestrieľali. Američanov postupne vybavili Sukeľ, Černák, Tatar a Krištof a prvé tri body boli zaslúžene vo vrecku „našich.“

Povzbudzovať slovenských  hokejistov prišli takmer všetky vekové kategórie, nechýbala ani vysokoškoláčka Jana, ktorá sa počas druhej tretiny dušovala: „. Ak by bol nitriansky štadión väčší, mohli hrať naši hokejisti pokojne aj tu. Vytvorili by sme im takú atmosféru, že by majstrovstvá vyhrali. Je však dobré, že hokejová atmosféra nie je len tam, kde sa šampionát hrá, ale aj v iných hokejových mestách, ktorým Nitra určite je.“

Výbornú náladu počas zápasu na námestí potvrdzoval aj tridsiatnik Peter, obmotaný slovenským šálom, s pollitrom chladeného nápoja v ruke: „Po hokeji ideme s partiou do podniku, ale aj tak som rád, že  môžem  povzbudzovať aj na námestí, je to lepšie ako doma  pri telke. Výborné je aj občerstvenie, chutné je hlavne pivo, ktoré je správne vychladené a  načapované,“ dodal s úsmevom.

A hoci slovenskí hokejisti v druhom zápase s Fínmi prehrali, fanúšikovia na nich nezanevreli. „Prídeme ich povzbudiť aj nabudúce, ešte  majú dosť zápasov, aby mohli postúpiť do štvrťfinále,“ tvrdila unisono partia vysokoškolákov po výsledkovom nezdare  „našich“ s rýchlonohými Fínmi, ktorých spasil hetrikom 18-ročný mladík Kaapo Kakko.    

Jedinou prekážkou povzbudzovania tak bolo nepriaznivé počasie. Zápas s Kanadou  na námestí „odvolali“ traja zamrznutí. Počasie pod  psa, veterné, daždivé a doslova mrazivé. „Dúfam, že tak, ako teraz bude pekne svietiť slnko a budeme čo najdlhšie pozerať ako Slovensko hrá,“ akoby viceprimátor Nitry Daniel Balko pred otvorením fanzóny tušil, že sa počasie pokazí.

Nielen počasie, ale aj výhry Slovákov určili, dokedy boli  brány fanzóny pre fanúšikov otvorené. Tie, sa žiaľ, zavreli po vypadnutí slovenskej reprezentácie ešte pred  štvrťfinálovými zápasmi. 

Napriek tomu  predvedenou hrou, srdcom  a hokejovým kumštom  reprezentácia potešila fanúšikov nielen v košickej Steel Aréne ale aj pri televíznych obrazovkách. Omladina v družstve je prísľubom, že medailu budú mať hráči na dosah na ďalších šampionátoch.   

FOTO: Pripravený bol program pre všetky vekové kategórie. 

Andrej Jančovič

FOTO: Roman Oravec


Najčítanejšie správy
Pracovná doba na MsÚ v Nitre dňa 14.04.2022
14. apríl 2022
Ľuďom z Ukrajiny pomôže grantový program
14. apríl 2022
Diskusie, kvízy, sokoliarstvo aj piknik v parku
14. apríl 2022
Kedy budú vyvážať odpad počas Veľkej noci?
7. apríl 2022