Ihriská aj podujatia v Nitre. Vybrali ste najlepšie projekty
30. apríl 2019
Peňazí, ktoré pôjdu na projekty navrhnuté aktivistami, by mohlo byť v budúcich rokoch viac

Peňazí, ktoré pôjdu na projekty navrhnuté aktivistami, by mohlo byť v budúcich rokoch viac.

 

Pohladkať si korytnačku, zažiť kŕmenie kajmana alebo pozrieť si zblízka, ako žijú hady. Deti sa priblížia na dosah ruky k exotickým zvieratám priamo uprostred Nitry, vo Viváriu Botanickej záhrady Slovenskej poľnohospodárskej univerzity.

Umožní to dotácia tritisíc eur, ktorú vivárium získalo v grantovom projekte Mením Moje Mesto 2019. Zážitkové vzdelávanie univerzitného vivária bolo jedným z 21 projektov, ktoré sa dostali medzi top nápady. Veľké množstvo hlasujúcich zabezpečilo, že na realizovanie projektov získajú ich autori finančnú podporu od mesta.

„Náš projekt je určený v prvom rade pre deti na základnej škole. Vzdelávaním formou zážitku a ukážkami priameho kontaktu so zvieratami chceme deťom priblížiť, ako funguje svet fauny a príroda ako celok,“ povedal šéf vivária Róbert Kirchner. Autori tohto projektu veria, že informácie, ktoré deti získajú v priamom kontakte so zvieratami, sa im v mozgu ukladajú lepšie a sú ľahšie zapamätateľné. 

Grantový program financuje mesto Nitra z participatívneho rozpočtu. Program je realizovaný v spolupráci s Nitrianskou komunitnou nadáciou.

Okrem projektu vivária uspeli v Mením Moje Mesto ďalšie dve desiatky projektov. Celkovo sa ich do druhého ročníka prihlásilo 57. V SMS hlasovaní o ich podpore rozhodovalo 13 608 ľudí.

Celkovo 80-tisíc eur sa rozdelí napríklad na charitatívny golfový turnaj, na medzinárodný deň detí, športové a kultúrne akcie, revitalizáciu ihriska, ale napríklad aj na zhodnotenie gastronomických zariadení v meste.

„Štatisticky bolo najviac víťazných projektov z oblasti športu a verejných priestranstiev,“ povedala Eva Vargová z nadácie.

Slávnostné odovzdanie šekov pre víťazné projekty sa uskutočnilo včera večer v Synagóge. Šeky odovzdával primátor Marek Hattas so zástupcami Nitrianskej komunitnej nadácie.

Primátor ocenil aktivizmus, ktorý prejavili zástupcovia všetkých projektov. „Pre nás je dôležité, aby obyvatelia Nitry v meste aj žili a podieľali sa na tom, čo sa u nás v meste deje. Premýšľame, že by sme niektoré veľmi dobré projekty, ktoré neboli vybraté, podporili aj bez tohto grantového programu,“ povedal primátor.

Mesto tiež zváži, že v budúcom roku by objem financií v participatívnom rozpočte, cez ktorý sa financoval aj tento grantový program, ešte navýšilo. „Je to typ aktivizmu, aký tu chýbal – nestačí len vymyslieť projekt, ale aktivisti, ktorí za jednotlivými projektami stoja, sa ich musia snažiť aj predať,“ dodal primátor.

 

Tomáš Holúbek, hovorca Nitry

 


Najčítanejšie správy
Pracovná doba na MsÚ v Nitre dňa 14.04.2022
14. apríl 2022
Ľuďom z Ukrajiny pomôže grantový program
14. apríl 2022
Diskusie, kvízy, sokoliarstvo aj piknik v parku
14. apríl 2022
Kedy budú vyvážať odpad počas Veľkej noci?
7. apríl 2022