Neplytvajme jedlom: budúci týždeň je venovaný znižovaniu množstva odpadu
12. november 2024

V nedeľu 16. novembra štartuje Európsky týždeň znižovania množstva odpadu, ktorý je najväčšou kampaňou na zvýšenie povedomia o predchádzaní vzniku odpadu v Európe. Témou tohto ročníka je potravinový odpad.

Vedeli ste, že?

  • Štáty EÚ každoročne vyprodukujú viac ako 58 miliónov ton potravinového odpadu, čo zodpovedá 131 kg na obyvateľa.
  • Na celosvetovej úrovni sa vyhodí jedna tretina všetkých potravín vyrobených pre ľudskú spotrebu.
  • S potravinovým odpadom vyprodukovaným ročne v Európe je spojená trhová hodnota 132 miliárd eur.
  • Potravinový odpad tvorí až 10 % skleníkových plynov zodpovedných za globálne otepľovanie.

Tipy na aktivity, zamerané na znižovanie odpadu z potravín a znižovanie nepriaznivých vplyvov na životné prostredie

Existuje množstvo spôsobov ako môže každý z nás znížiť množstvo odpadu z potravín a prispieť tak k riešeniu problému. Nižšie uvádzame niekoľko tipov na aktivity pre rôzne cieľové skupiny, ktoré môžu byť realizované nielen počas týždňa znižovania odpadu.

Pre jednotlivcov

  • Plánujme si nákupy – Píšme si zoznam a nakupujme len to, čo skutočne potrebujeme, aby sme predišli nadmerným nákupom a plytvaniu.
  • Nenakupujme, keď sme hladní – Keď sme hladní, je ťažšie odolať lákavým vôňam a zbytočne kupujeme viac jedla.
  • Nekupujme potraviny do zásoby, ak nebudeme schopní ich spotrebovať včas – Podeľme sa o veľké balenia so susedmi alebo priateľmi, aby sme predišli zbytočnému plytvaniu.
  • Kupujme nebalené potraviny – Kúpme iba také množstvo, aké potrebujeme, a znížme odpad z obalov. Podporujme obchody, kde je možné nakupovať bez obalu.
  • Skladujme potraviny správne – Ukladajme potraviny podľa dátumu spotreby, aby sme ich stihli skonzumovať včas. Dopredu v poličkách si uložme potraviny so starším dátumom spotreby a dozadu s novším.
  • Sledujme dátumy spotreby a minimálnej trvanlivosti – Rozlišujme medzi potravinami, ktoré môžeme konzumovať aj po minimálnej trvanlivosti, a tými, ktoré sú mikrobiologicky rizikové (sú označené dátumom spotreby).
  • Využime zvyšky potravín – Zvyšky jedál využime na prípravu nových jedál, ako sú polievky, nátierky alebo šaláty.
  • Mrazme a konzervujme potraviny – Potraviny, ktoré neminieme, môžeme zmraziť alebo konzervovať na neskoršie použitie.
  • Buďme solidárni – Ak máme nadbytok jedla, podeľme sa s priateľmi alebo darujme charite.
  • Kompostujme potravinový odpad – Zvyšky jedla a potravín môžeme premeniť na kompost, čím získame prírodné hnojivo.
  • Používajme aplikácie na sledovanie zásob – Aplikácie nám pomôžu sledovať potraviny a včas spotrebovať tie, ktorým sa blíži dátum spotreby.
  • Označme „jesť najprv“ zónu v chladničke – Tento koncept z kampane Love Food Hate Waste pomáha predísť plytvaniu tým, že jasne označíme potraviny, ktoré treba spotrebovať najskôr.

Ďalšie tipy aj pre školy, samosprávy, reštaurácie a obchody nájdete aj na stránke “Neplytvajme jedlom”.

(red)
foto: Adobe Stock, Priatelia Zeme


Najčítanejšie správy
Prírode blízke riešenia, rovnoprávnosť a…
18. december 2024
Mobilný zber elektroodpadu v Nitre pokračuje
16. december 2024
Odpad z vianočného pečenia: ako ho správne…
16. december 2024
Ekologickejšie Dušičky: Ako na to?
27. október 2024