V nedeľu 16. novembra štartuje Európsky týždeň znižovania množstva odpadu, ktorý je najväčšou kampaňou na zvýšenie povedomia o predchádzaní vzniku odpadu v Európe. Témou tohto ročníka je potravinový odpad.
Vedeli ste, že?
- Štáty EÚ každoročne vyprodukujú viac ako 58 miliónov ton potravinového odpadu, čo zodpovedá 131 kg na obyvateľa.
- Na celosvetovej úrovni sa vyhodí jedna tretina všetkých potravín vyrobených pre ľudskú spotrebu.
- S potravinovým odpadom vyprodukovaným ročne v Európe je spojená trhová hodnota 132 miliárd eur.
- Potravinový odpad tvorí až 10 % skleníkových plynov zodpovedných za globálne otepľovanie.
Tipy na aktivity, zamerané na znižovanie odpadu z potravín a znižovanie nepriaznivých vplyvov na životné prostredie
Existuje množstvo spôsobov ako môže každý z nás znížiť množstvo odpadu z potravín a prispieť tak k riešeniu problému. Nižšie uvádzame niekoľko tipov na aktivity pre rôzne cieľové skupiny, ktoré môžu byť realizované nielen počas týždňa znižovania odpadu.
Pre jednotlivcov
- Plánujme si nákupy – Píšme si zoznam a nakupujme len to, čo skutočne potrebujeme, aby sme predišli nadmerným nákupom a plytvaniu.
- Nenakupujme, keď sme hladní – Keď sme hladní, je ťažšie odolať lákavým vôňam a zbytočne kupujeme viac jedla.
- Nekupujme potraviny do zásoby, ak nebudeme schopní ich spotrebovať včas – Podeľme sa o veľké balenia so susedmi alebo priateľmi, aby sme predišli zbytočnému plytvaniu.
- Kupujme nebalené potraviny – Kúpme iba také množstvo, aké potrebujeme, a znížme odpad z obalov. Podporujme obchody, kde je možné nakupovať bez obalu.
- Skladujme potraviny správne – Ukladajme potraviny podľa dátumu spotreby, aby sme ich stihli skonzumovať včas. Dopredu v poličkách si uložme potraviny so starším dátumom spotreby a dozadu s novším.
- Sledujme dátumy spotreby a minimálnej trvanlivosti – Rozlišujme medzi potravinami, ktoré môžeme konzumovať aj po minimálnej trvanlivosti, a tými, ktoré sú mikrobiologicky rizikové (sú označené dátumom spotreby).
- Využime zvyšky potravín – Zvyšky jedál využime na prípravu nových jedál, ako sú polievky, nátierky alebo šaláty.
- Mrazme a konzervujme potraviny – Potraviny, ktoré neminieme, môžeme zmraziť alebo konzervovať na neskoršie použitie.
- Buďme solidárni – Ak máme nadbytok jedla, podeľme sa s priateľmi alebo darujme charite.
- Kompostujme potravinový odpad – Zvyšky jedla a potravín môžeme premeniť na kompost, čím získame prírodné hnojivo.
- Používajme aplikácie na sledovanie zásob – Aplikácie nám pomôžu sledovať potraviny a včas spotrebovať tie, ktorým sa blíži dátum spotreby.
- Označme „jesť najprv“ zónu v chladničke – Tento koncept z kampane Love Food Hate Waste pomáha predísť plytvaniu tým, že jasne označíme potraviny, ktoré treba spotrebovať najskôr.
Ďalšie tipy aj pre školy, samosprávy, reštaurácie a obchody nájdete aj na stránke “Neplytvajme jedlom”.
(red)
foto: Adobe Stock, Priatelia Zeme
Vytvorené: 12. 11. 2024