So židovskou komunitou sme si pripomenuli obete holokaustu a rasového násilia
11. september 2024

Deviaty september si každoročne aj v Nitre pripomíname prijatie tzv. Židovského kódexu z roku 1941. Táto séria zákonov a nariadení zbavila slovenských Židov občianskych a hospodárskych práv a viedla až k ich vyhosteniu do táborov smrti. Z nich sa domov vrátil len zlomok. Nitra nebola výnimkou – kým pred vojnou tu žilo 6-tisíc Židov, po nej len 600. Väčšina však odišla do zahraničia, keďže ich tu už nikto nečakal. V súčasnosti má nitrianska židovská komunita okolo 50 členov.

Pri tejto príležitosti sa v Nitre konali dve spomienkové podujatia. V záhlaví pozvánky na ne bol prázdny obrazový rám, ktorý  symbolicky pripomína tých, ktorí sa nevrátili…

V Synagóge sme ako prvú spolu so zástupcami Štátneho archívu v Nitre a Židovskej náboženskej obce otvorili panelovú výstavu Židovský kódex – temný príbeh histórie. V deviatich celkoch mapuje protižidovské opatrenia, zozbierané z archívnych dokumentov z celého Slovenska a pozrieť si ju môžete do 3. októbra.

Nedeľné dopoludnie zasa patrilo tryzni pri pamätníku na židovskom cintoríne, ktorý sa nachádza na nitrianskej Klokočine. Pietnym zhromaždením sprevádzala členka židovskej obce Katarína Potoková a zúčastneným sa prihovorili aj predstavitelia obce Jozef Dolán a Pavol Breiner. Rabín z Piešťan Zev Stiefel zaspieval pieseň a zahral na šofar – staroveký hudobný nástroj vyrobený z baranieho rohu, ktorý je súčasťou židovských sviatkov.

Obe podujatia sa konali iba niekoľko dní pred príchodom nového židovského roka 5785 (Roš hašana) a Dňa zmierenia (Jom kipur). Počas týchto dní pokánia židia na celom svete už po stáročia skúmajú svoje skutky v uplynulom roku a modlia sa za budúcnosť, za zápis do knihy živých. Nech nadchádzajúci nový rok 5785 prinesie mier a zdravie – Šana tova umetuka!

Pri tejto príležitosti pripravujeme spolu so židovskou obcou podujatie Deň židovskej kultúry, ktoré sa ponesie už vo veselšom duchu. Pozývame vás preto 28. 9. od 16:00 do Synagógy nahliadnuť do zvykov a tradícií spojených s príchodom nového roka.

Jana Krajčovičová
foto: Gabriela Hanáková, Jana Krajčovičová


Najčítanejšie správy
Bezplatný odvoz elektroodpadu opäť prichádza do…
16. september 2024
Radnica chystá už tretiu Primátorskú kvapku krvi…
13. september 2024
Na okresnom úrade zasadal krízový štáb k…
12. september 2024
Odporúčania pri daždi, silných búrkach a záplavách
11. september 2024