Vyjadrenie mesta k sporu ohľadom výstavby bytov na Tehelnej
25. júl 2024

Mesto Nitra a jeho vedenie majú eminentný záujem stavať nájomné byty, avšak len spôsobom, ktorý je v súlade so zákonom, je pre mesto finančne výhodný
a nie je diktovaný developerom.

Mesto Nitra obdržalo v stredu vyrozumenie zo strany developera o žalobe na Mesto Nitra vo veci výstavby nájomných bytov na Tehelnej ulici. Samospráva uzavrela s firmou zmluvu na výstavbu nájomných bytov v roku 2020 za sumu 16,4 milióna eur. Krátko pred začatím výstavby predložil developer navýšenie sumy na 21,8 milióna eur.

„Tento návrh nemohlo Mesto Nitra akceptovať hneď z niekoľkých dôvodov. V prvom rade, mesto by sa jeho prijatím správalo nehospodárne, keďže považuje navýšenie o viac ako 5 miliónov eur, teda o vyše 30 % pôvodnej sumy, za neadekvátne a bez uskutočnenia nového verejného obstarávania za vysoko rizikové. Po druhé, návrh presahoval limity na prefinancovanie zo zdrojov Štátneho fondu rozvoja bývania. Po tretie, mesto Nitra disponuje vyjadrením Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý nepovažoval sumu navrhovanú developerom za korektnú,“ povedal Tomáš Holúbek, hovorca mesta.  

Developer argumentoval dramatické navýšenie ceny pandémiou a vojnou na Ukrajine. Mesto sa snažilo dohodnúť navýšenie ceny len od vypuknutia vojny, čo zodpovedalo interpretácii Úradu pre verejné obstarávanie. Takéto riešenie developer opakovane odmietol. Stavebník teraz rozporuje zánik zmluvy zo strany samosprávy. „Podanie žaloby plne rešpektujeme, avšak považujeme ju za nedôvodnú,“ vyhlásil hovorca.

Radnica zároveň vyjadruje poľutovanie nad manipulatívnymi vyjadreniami zo strany developera, ktoré zaslal spolu s informáciou o žalobe primátorovi Mesta Nitra ako aj všetkým poslancom Mestského zastupiteľstva v Nitre.

Developer: „Počas dvojročných rokovaní sa Úrad pre verejné obstarávanie vyjadril, že zvýšenie ceny do 50 % je v súlade so zákonom. Predložili sme rozsiahlu analýzu, ktorou sme odôvodnili potrebu a primeranosť navýšenia ceny.“

Úrad pre verejné obstarávanie na základe konkrétnych listín zaslaných Mestom Nitra týkajúcich sa projektu Tehelná, vrátane preindexovaných rozpočtov, zaujal stanovisko, že v tomto prípade je korektné navýšenie cien len od vypuknutia vojny na Ukrajine, čo je výrazne nižšie percento ako požadoval dodávateľ. Mesto sa snažilo dohodnúť navýšenie ceny, ktoré zodpovedalo interpretácii Úradu pre verejné obstarávanie, čo developer opakovane odmietol.  

Developer: „Oficiálny index Štatistického úradu, ktorý vyjadruje mieru zvýšenia cien stavebných prác, je za toto obdobie nad nami požadovaným navýšením.“

Nie je pravdou, že developer išiel pod oficiálne indexy Štatistického úradu, naopak, viaceré významné komodity indexoval oveľa vyšším percentom. Neprimeranosť navýšenia spôsobuje aj neopodstatnená doba, za ktorú firma požaduje indexáciu, a to už od momentu predloženia cenovej ponuky v roku 2019. 

Developer: „Rovnako sme ponúkli, že prevezmeme riziko, že ak v čase odpredaja BD nebudú limity Štátneho fondu rozvoja bývania na úrovni, ktorá bude kryť požadovanú kúpnu cenu, naša spoločnosť zaplatí rozdiel.“

Toto riešenie bolo po konzultácii na Štátnom fonde rozvoja bývania označené za neuskutočniteľné, keďže nie je v súlade s podmienkami na získanie úveru. 

Developer: „Stále sme pripravení rokovať o mimosúdnej dohode a začatí výstavby.“

Mesto Nitra nevidí dôvod na to, aby platilo developerovi akúkoľvek nedôvodnú sumu z verejných zdrojov a daní obyvateľov mesta Nitra. Mesto sa nebránilo navýšeniu ceny v rozumných a zákonných intenciách.

Mesto Nitra považuje developera za skúseného stavebníka, ktorý od januára 2020 s istotou vedel, že bude zákazku realizovať. Mal možnosť množstvo materiálov vopred kontrahovať, navyše disponuje vlastnou betonárňou, stavebninami či autodopravou. Aj z týchto dôvodov nie je namieste operovať s oficiálnymi štatistickými ukazovateľmi.


Najčítanejšie správy
Nitrianske hody a dožinky: Oslava tradícií a…
23. júl 2024
Aby ľudia ľuďom pomáhali: 18. ročník grantového…
23. júl 2024
Zábava pre celú rodinu na Klokočinskom jarmoku…
22. júl 2024
Na opekačku využite grily v parku
22. júl 2024