V Nitre platí celoročný zákaz pyrotechniky, výnimka už neplatí ani na Silvestra
21. december 2023

Povolené sú iba profesionálne ohňostroje. Radnica zmenou všeobecne záväzného nariadenia zakázala v meste pyrotechniku úplne. Reagovala tak na požiar, ktorý na Nový rok zachvátil byty v Polygone.

Bezpečnosť musí byť na prvom mieste. Na Nový rok 2023 bolo obrovským šťastím, že neprišlo k vážnejším zraneniam či obetiam na životoch. Ďalšími faktormi sú hluk, s ním spojené utrpenie mnohých skupín obyvateľstva, ale aj zvierat a znečisťovanie životného prostredia,” hovorí primátor mesta Nitra Marek Hattas.

S iniciatívou riešiť situáciu prišli okrem primátora Hattasa aj členovia komisie životného prostredia pod vtedajším vedením Jarmily Královej a takisto aj poslankyňa Martina Dubaiová.

Po novom už neplatí štvorhodinová výnimka

Nitra neorganizuje ohňostroj pravidelne od roku 2019. Používať pyrotechniku bolo možné iba v posledné dve hodiny starého roka a počas prvých dvoch hodín na Nový rok. Práve počas týchto štyroch hodín došlo k spomínanému novoročnému požiaru.

„Po novom v Nitre platí zákaz používať hlučnú zábavnú pyrotechniku kategórie F2 a F3 celoročne. Výnimku majú len ohňostroje, ktoré odpaľuje profesionálna firma, detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 či scénická pyrotechnika. V prípade profesionálov je potrebných viacero povolení, od povolení mesta cez banský úrad až po hasičov,“ vysvetľuje hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Primátor podpísal darovaciu zmluvu vo výške 3-tisíc eur nitrianskemu útulku zvierat

Na mestský ohňostroj išlo od roku 2019 presne 0 eur. Je všeobecne známe, že pre hlučnú zábavnú pyrotechniku trpia seniori, malé deti, obyvatelia s poruchou autistického spektra, zvieratá, znečistené je ovzdušie aj pôda, škody po silvestrovskej noci sú aj na majetku obyvateľov a mesta.

Výbuchy pyrotechniky môžu byť zábava pre istú skupinu obyvateľstva, ale stres a nočná mora pre zvieratá a ich majiteľov. Stretávam sa s tým dlhé roky v mojej odbornej praxi. Z roka na rok sa zvyšuje počet majiteľov, ktorí chodia kupovať upokojujúce prípravky pre svojich psíkov,” hovorí veterinárny lekár a poslanec mestského zastupiteľstva v Nitre Róbert Rathouský. Ako ďalej dodáva, pyrotechnika je problémom aj pre mestskú zeleň a stromy, pretože vtáky z ich korún sú hlukom vyháňané do iných oblastí.


Mesto preto posledné roky pravidelne finančne podporuje Regionálne centrum Slobody zvierat Nitra. Tento rok išlo na ich podporu 3 000 eur.

Sloboda zvierat prevádzkuje v Nitre útulok pre zvieratá od roku 1997. Útulok funguje najmä na dobrovoľníckej báze. Okrem finančnej podpory mesto prostredníctvom Turistického informačného centra pravidelne organizuje aj nefinančnú zbierku.

Lenka Mareková
foto: archív mesta


Najčítanejšie správy
Eko ďalej: 17-tisíc eur na 10 verejnoprospešných…
10. júl 2024
Stretnutie v Bukurešti: Nitra zdieľa skúsenosti v…
3. júl 2024
Cintoríny a parky opäť otvorené po záplavách
2. júl 2024
Sezóna nanukov a zmrzliny je tu. Viete správne…
28. jún 2024