Májové novinky nielen pre turistov
28. apríl 2023

V máji nás čakajú dva predĺžené víkendy. Počasie konečne pripomína jar, všetko kvitne, príroda sa prebúdza – jednoducho ideálny čas na spoznanie našej prekrásnej Nitry. Tu je niekoľko májových tipov na víkendy.

Ferraty v Nitre otvorené od mája

V tomto roku sa podarilo upraviť sezónnu uzáveru, ktorá trvá po novom do 30. apríla. Ak ste ešte nevyskúšali Via ferrata Zobor – adrenalínové dobrodružstvo, teraz je ten správny čas. Lezenie pod Zoborom, oddych s malým občerstvením na Pyramíde a nádherné výhľady sú tým „pravým orechovým“.  Pri dobrej viditeľnosti návštevníci dovidia až do susedného Maďarska.  Túto novú atrakciu využilo minulý rok až 700 návštevníkov.  V požičovni ferratových setov si môžete požičať už aj elektrobicykle. Všetky informácie o ferratách nájdete TU   


Turistický vláčik s novými okruhmi

Od mája začne jazdiť turistický vláčik, jeho sezóna potrvá do konca letných prázdnin. „Sezónu turistického vláčika sme posunuli o mesiac skôr, ku koncu školského roka je o rezerváciu vláčika veľký záujem. Máj a jún sú bohaté na školské výlety, naopak, návštevnosť počas septembra bola vždy o čosi nižšia“, prezradila zamestnankyňa NOCR Dana Póčiková.

Novinkou tejto sezóny budú víkendové trasy na Zobor a Kalváriu. Zoborský okruh bude jazdiť v soboty, pasažierov vyvezie až hore k Zoborskému kláštoru. Nedeľný kalvársky okruh ponúka možnosť návštevy Kalvárie aj pre menej zdatných. Počas hodinovej prestávky  môžu návštevníci vyliezť na kalvársky kopec alebo navštíviť Misijné múzeum. Všetky informácie k turistickému vláčiku TU

Turistický vláčik od mája s novými okruhmi

Čriepky stredoveku na hrade  

V Gotickej priekope Nitrianskeho hradu ožije stredovek, pre návštevníkov je pripravený bohatý program. V pondelok 1. mája predvedie dobový spolok Satyros ukážky lukostreľby, dobovej kuchyne, zbraní, bojov a rôznych remesiel. Program ocenia veľkí aj malí. Podujatie začína o 11.00 a predpokladané ukončenie je o 17.00 , vstup je voľný.

Noc múzeí a galérií aj v Synagóge

Navštívili ste už niekedy Synagógu v Nitre? V sobotu 13. mája, počas Noci múzeí a galérií, bude sprístupnená až do 20.00. Zdarma si môžete pozrieť stále výstavy História a tradície Židov v Nitre, grafika Shragu Weila a Nitrianske pohľady Aleny Bugárovej.

Americký deň na Svätoplukovom námestí

Vo štvrtok 18. mája bude pri príležitosti 30 rokov spoločných vzťahov na Svätoplukovom námestí Americký deň. Od 14.00 do 17.30 si v mobilnom planetáriu môžete zažiť virtuálnu realitu NASA v Stredoslovenskom múzeu. O 15:45 sa prihovorí návštevníkom podujatia veľvyslanec USA na Slovensku. Študenti ocenia možnosť získať relevantné informácie o výmenných študijných programoch. Pre deti budú pripravené rôzne aktivity, súťaže aj maľovanie na tvár. O dobrú náladu sa postará aj skupina Touchˇn Go a ukážky Breakdance.  

Potulky Nitrou pešo alebo na bicykli

Tretiu májovú nedeľu máte možnosť spoznať v rámci cyklu tematických prehliadok históriu a kultúru Židov v meste. Sprievodca Turistického informačného centra bude záujemcov čakať o 14.00 pred Židovským cintorínom. Pešia prehliadka povedie cez mestskú časť Párovce, Farskú ulicu až do Synagógy, ktorá  slúži dnes ako koncertná a výstavná sieň mesta Nitry.


Nová interaktívna zóna pre deti

Turistické informačné centrum na pešej zóne otvorilo na jar novú Interatívno – edukatívnu detskú zónu TICadlovo. Je určená prioritne rodinám s deťmi, predškolákom a žiakom I. stupňa základných škôl. Deti sa naučia niečo nové o Nitre, objavia staré aj nové príbehy nášho mesta a môžu si svoje vedomosti vyskúšať v interaktívnych hrách. Cez týždeň je TICadlovo otvorené denne od 10.00  do 16.00. „Počas letnej sezóny, ktorá začne 16.júna a potrvá do 15.septembra, bude interaktívna zóna otvorená aj počas víkendov od 13.00 do 17.00. Tešíme sa záujmu verejnosti a škôl. Ak ste u nás ešte neboli, pozývame vás stráviť príjemný deň v TICadlove“, povedala kolegynka Tereza Zaujecová. 

Prehľad všetkých podujatí v Nitre nájdete na webstránke Turistického informačného centra v kalendári podujatí TU

Timea Galová
Foto: archív mesta Nitry


Najčítanejšie správy
Vyjadrenie mesta k sporu ohľadom výstavby bytov…
25. júl 2024
Nitrianske hody a dožinky: Oslava tradícií a…
23. júl 2024
Aby ľudia ľuďom pomáhali: 18. ročník grantového…
23. júl 2024
Zábava pre celú rodinu na Klokočinskom jarmoku…
22. júl 2024