Nitrianske feraty sú od decembra uzavreté
9. december 2022

Od 1.decembra je na Via ferata Zobor zimná uzávera, ktorá platí až do 31.mája. Zoborské feraty si našli svojich priaznivcov už v úvodnej sezóne, svedčí o tom aj 569 návštevníkov, ktorí využili možnosť požičovne feratových setov v  penzióne ARTin.

Nitrianske feraty si vyskúšali najmä Nitrania a turisti z  Bratislavy, Senca, Zvolena aj zo Žiliny. Prišli aj návštevníci  z Maďarska, Rakúska, Česka, Francúzska, Talianska, ale aj z Kanady či z Číny.

Počas slnečných dní bolo niekedy potrebné počkať, kým sa feraty uvoľnia. Prvú sezónu využili na cvičenie  aj hasiči z Piešťan, približne 150 turistov otestovalo trasu s vlastným výstrojom.

 „Feraty ponúkajú priestor na sebapoznanie, relax v prírode a dokonca sú aj miestom, kde sa ľudia dokážu spoznať a zblížiť. O tom svedčia aj mladí z Bratislavy, ktorí si pri lezení uvedomili,  ako im na sebe záleží. Z Nitry už odchádzali ako mladý pár“, prezradili nám v požičovni feratových setov.  

Členovia Nitrianskeho horského spolku dohliadajú na feraty a starajú sa o pravidelnú údržbu. Správcom  je Zoborský skrášľovací spolok. Aj napriek vyšším vstupným nákladom bolo tento rok na podporu ich činnosti a rozvoj starobylého Zoborského kláštora poukázaných 1000 €.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa akoukoľvek formou podieľali na spustení a vzniku prvej feraty v Nitrianskom kraji. Tešíme sa na návštevníkov  v novej sezóne od 1.júna 2023.

Timea Galová
Zdroj: www.viaferratazobor.sk


Najčítanejšie správy
Študenti predstavili vízie pre obnovu kasární na…
3. október 2024
Ladislav Maria Wagner vystaví svoje diela v…
3. október 2024
XIX. Nitrianska hudobná jeseň prinesie šesť…
3. október 2024
Tri kľúčové otázky pre ďalší rozvoj územia Nitry.…
3. október 2024