Hra na hudobné nástroje a spev spríjemnia deťom školské prostredie
23. november 2022

Hudobné krúžky a bubenícke workshopy prebehli na niektorých  základných školách.

Projekt OnStage


Mesto Nitra sa ako jedno z viacerých slovenských a českých miest zapojilo do iniciatívy na prenos dobrej praxe Mesta Brna – OnStage v rámci operačného programu Urbact.

Unikátna metóda, ktorá  pochádza pôvodne z Venezuely, už bola aplikovaná s úspechom napríklad v Španielsku.  

Zameraná je na integráciu študentov zo sociálne vylúčených oblastí a realizuje sa prostredníctvom skupinovej výučby hudby a scénického umenia na školách.

V rámci aplikácie metódy prenosu dobrej praxe mesta Brno sa lektori, riaditelia škôl spolu s projektovým tímom Mesta Nitry zúčastnili worshopov, školení, prezentácií priamo v Brne, v Trenčíne aj v Plzni. Prezentované pozitívne výsledky a reálne skúsenosti z Brna boli presvedčivým argumentom pre zámer aplikovať projekt OnStage  i u nás v Nitre.

Na jeho realizáciu boli z rozpočtu Mesta Nitry zakúpené hudobné nástroje a pred prázdninami už prebehli prvé hodiny posilnenej hudobnej výchovy a hudobné krúžky na troch nitrianskych základných školách –  ZŠ a MŠ Novozámocká, ZŠ Krčméryho a ZŠ Sčasného.

Implementácia pilotných hudobno-vzdelávacich programov zároveň prebiehala spolu s prevenciou sociálno-patologických javov. Na dvoch školách sa začiatkom tohto školského roka uskutočnili motivačné bubenícke workshopy  s nitrianskym bubeníckym zoskupením Campana batucada.

Keďže všetci zapojení spoločne veríme myšlienke, že aj prostredníctvom hry na hudobné nástroje a spevu  je možné deťom spríjemniť školské prostredie a formou autorít priamo z komunity ukázať, že z lavíc sa dá dostať na pódium, plánujeme v aktivitách pokračovať. Aby inklúzia, integrácia a podpora vzdelávania detí zo sociálne vylúčených komunít neostávali iba pojmami na stránkach strategických dokumentov.

Andrea Oravcová
Odbor projektového a strategického riadenia

Foto: archív mesta


Najčítanejšie správy
Študenti predstavili vízie pre obnovu kasární na…
3. október 2024
Ladislav Maria Wagner vystaví svoje diela v…
3. október 2024
XIX. Nitrianska hudobná jeseň prinesie šesť…
3. október 2024
Tri kľúčové otázky pre ďalší rozvoj územia Nitry.…
3. október 2024