Do rekonštrukcií škôl v Nitre investuje radnica takmer dva milióny eur
15. júl 2022

Väčšina opráv sa vykonáva počas prázdnin, kedy sú školské budovy prázdne.

Stovky tisíc eur poputujú na rôzne rekonštrukcie škôl a škôlok, ktoré spravuje Mesto Nitra. V tomto roku do opráv školských budov a areálov pôjde celkovo až 1 786 000 eur.

Takmer dva milióny eur, ktoré sa použijú na skvalitnenie škôl v Nitre, sú prostriedkami z rozpočtu Mesta Nitra aj z dotácií zo štátu.

V mestských školách sa uskutočnia rozsiahle investície rôzneho druhu. Ide napríklad o rekonštrukcie striech, zateplenie budov, výmeny podláh či oplotenia.

„Školské budovy si zaslúžia masívny reštart, mnohé z nich peniaze na rekonštrukciu už akútne potrebovali. Ako primátor som vnímal požiadavky riaditeľov škôl aj rodičov a som naozaj rád, že sme im mohli vyhovieť vyčlenením takejto solídnej sumy. V tomto roku dávame do školských budov naozaj množstvo peňazí. Neľutujeme ale ani jeden vynaložený cent, pretože peniaze poputujú na spríjemnenie prostredia, v ktorom vyrastajú a vzdelávajú sa naše deti,“ povedal primátor Nitry Marek Hattas.

„Snažíme sa čo najviac opráv v školách urobiť počas prázdnin, kedy v budovách nie sú deti. Teší ma, žiaci si užijú opravené priestory hneď na začiatku školského roka,“ povedal Miloslav Špoták, viceprimátor Nitry.

Investícia vo výške takmer dva milióny eur pokryje rekonštrukcie vo viacerých základných a materských školách, ale aj v umeleckej škole.

Základná škola Cabajská a Základná škola Škultétyho patria medzi školy, ktorým sa v tomto roku ušlo na dlho očakávané úpravy priestorov najviac peňazí. Na opravy dostanú 580 000, respektíve 500 000 eur. „V prípade ZŠ Cabajská sme sa dlhodobo snažili o jej zateplenie, ale neboli vypísané výzvy. Teraz sa nám podarilo získať prostriedky z výzvy cez ministerstvo investícií, zvyšok dofinancuje mesto,“ hovorí viceprimátor Špoták. Okrem zateplenia bude mať škola nové vonkajšie žalúzie. Na ZŠ Škultétyho sa robí rekonštrukcia kuchyne a výdajne jedla. Završuje sa tým rekonštrukcia celej školy, v rámci ktorej sa postavilo ihrisko, altánok, ale aj nové oplotenie, pretože do areálu školy prenikali vandali.

S podobným problémom ako ZŠ Škultétyho zápasila dlhé roky aj ZŠ Nábrežie mládeže. Vandali poškodzovali ihrisko, nechávali tu po sebe rozbité sklo, špinu či dokonca použité injekčné striekačky. Tomu by malo byť s príchodom nového školského roka koniec, pribudne tu brána a nové oplotenie. Na ZŠ Fatranská sa uprostred leta robí oprava vonkajšej asfaltovej plochy. ZŠ Krčméryho bude mať novú strechu, Základná umelecká škola J. Rosinského sa dočká dobudovania výťahu a žalúzií. V ZŠ Novozámocká vybudujú novú kanalizačnú prípojku, na ZŠ Topoľová rekonštruovali rekondičnú miestnosť pre deti s telesným znevýhodnením. V ZŠ Ščasného vynovia vnútorné priestory telocvične.

Mesto nezabúda ani na svoje škôlky. V MŠ Platanovej opraví strechu, v MŠ Čajkovského vymení podlahy, na Orechovom dvore vybuduje spevnenú betónovú plochu. Za vymaľovanie škôlok dá mesto desaťtisíc eur. „Pripravujú sa tiež projektové dokumentácie na energetické zhodnotenie budov škôlok Staromlynská, Golianova, Vansovej, Piaristická, Alexyho a v budove bývalej škôlky na Lomnickej,“ doplnil viceprimátor.

Podrobné informácie o rekonštrukciách škôl a škôlok bude Mesto Nitra zverejňovať postupne na Facebooku mesta Nitra aj v Radničných novinách.

Všetky sumy uvedené v tlačovej správe sú s DPH.

Text: Tomáš Holúbek
Foto: Roman Oravec


Najčítanejšie správy
Nitra sa stala prvým krajským mestom bez herní
30. máj 2024
Desaťmetrový hrad má svoje tri „naj“. Už ho…
29. máj 2024
Na dva dni uzavrú cestu v okolí železničného…
8. apríl 2024
Začali práce na oprave chodníka pred bývalým…
8. apríl 2024